sledujeme živě

Pavel s Čaputovou museli do krytu. Kyjevu hrozil raketový útok, ve městě zněly sirény

Souhrn událostí

  • Pavel jednal se Zelenským.
  • Rusko cílí na civilní objekty záměrně, řekl ve zničené Borodjance prezident Pavel.
  • Nic podobného už nesmíme nikdy dopustit, zdůraznil český prezident v Buči.
  • Pavel a Čaputová uctili padlé obránce Ukrajiny.

Prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno dorazili na Ukrajinu. Zamířili vlakem do Kyjevské oblasti, jejich program byl kvůli bezpečnosti utajen. Česká hlava státu se setkala se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Pavel s Čaputovou se v Kyjevě kvůli leteckému raketovému poplachu v pátek v podvečer odebrali do krytu.

Pavel a Čaputová dorazili na Ukrajinu vlakem krátce poté, co se řada míst v zemi zmítané válkou –⁠ včetně metropole –⁠ stala v noci na pátek terčem nové série ruských raketových útoků. Pro Pavla, který byl do funkce uveden letos v březnu, se jedná o první cestu na Ukrajinu od začátku ruské invaze.

Prezident Pavel na Ukrajině navštívil město Borodjanka a Buču, kde po ruské okupaci zůstaly stovky mrtvých. Setkal se také s přítelem ze svého vojenského působení.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské pozemní síly jsou větší než před invazí, tvrdí generál NATO. Ukrajincům věští překvapení

Na termínu cesty se Pavel dohodl krátce po své inauguraci telefonicky se Zelenským. Že se cesta uskuteční společně s Čaputovou, která již na Ukrajině byla dříve, se oba politici domluvili po zvolení Pavla. Po příjezdu na nádraží ve městě Nemišajeve, které leží desítky kilometrů severozápadně od Kyjeva, je přivítali mimo jiné bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český velvyslanec v Kyjevě Radek Matula.

Pavel řekl Zelenskému, že bude prosazovat, aby rozhovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie začaly do konce letošního roku. Členství Ukrajiny v EU a NATO není podle Pavla otázkou jestli, ale kdy, uvedl český prezident na Twitteru. Česko má podle něj připravených šest klíčových projektů pro spolupráci, u nichž bude brzy možné provést nejen transfer technologií, ale i výroby na Ukrajinu. Další projekty se týkají pěti oblastí klíčových pro rekonstrukci Ukrajiny, jde o zdravotnictví, energetiku, dopravní infrastrukturu, vodní hospodářství a bydlení.

„Vidět Ukrajinu, která podléhá válce s mnoha oběťmi každý den, zemi, která bojuje s přesilou, je dobré přímo na místě. Není zlomená. Je odhodlaná dosáhnout svých cílů. Je to motivující,“ řekl Pavel na tiskové konferenci v Kyjevě a pozval Volodymyra Zelenského do Česka.

Kvůli leteckému poplachu v Kyjevě se český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová společně s dalšími hosty odebrali do hotelového krytu, který byl umístěn v podzemních garážích hotelu. Během leteckého poplachu jednal Pavel s krymskými Tatary a po jeho skončení z krytu odešel.

Pavel i Čaputová zvolili stejný způsob dopravy jako další evropští i světoví státníci, kteří Ukrajinu v posledních měsících navštívili. Vládními speciály se dopravili na polské letiště Rzeszów, odkud je policejní kolona dovezla na vlak do Přemyšle. Cestu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření. Týmy obou prezidentů střeží ozbrojení strážci. Termín návštěvy nesměl být předem zveřejněn a cestující ve vlaku museli mít vypnuté mobilní telefony kvůli riziku jejich zaměření.

„Cesty probíhají tak, že se doletí do Polska, do logistického centra a tam se přestoupí na vlak Ukrajinských drah, který po stopách mnoha dalších světových státníků jede dále do Kyjeva,“ nastínil vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Rusko v noci na pátek podniklo další sérii vzdušných útoků na ukrajinská města a infrastrukturu. Protiletecký poplach několik hodin platil pro celou Ukrajinu s výjimkou západních oblastí. Podle ukrajinských úřadů si útoky pomocí raket a dronů vyžádaly nejméně pět mrtvých a několik zraněných; exploze byly hlášeny i z Kyjeva, ale bez výraznějších škod.

Ukrajinu po jejím napadení Ruskem navštívilo již několik českých politiků. Premiér Petr Fiala se do Kyjeva vydal necelé tři týdny po zahájení ruské invaze, v říjnu pak zemi navštívila delegace části české vlády. Na Ukrajině byli i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministryně obrany Jana Černochová.

Česko patří v přepočtu na obyvatele k významným podporovatelům napadené země. Černochová v únoru řekla, že loni ministerstvo obrany Ukrajině poskytlo mimo jiné 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty, čtyři kusy letecké techniky a 13 samohybných kanónových houfnic. Podle Fialy česká vládní vojenská pomoc Ukrajině činila do poloviny letošního února deset miliard korun. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara poslal zbraně a vybavení za dalších 30 miliard korun český obranný průmysl.

Tagy:
invaze Ukrajina Petr Fiala on-line Petr Pavel Jana Černochová Zuzana Čaputová Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Buča Kyjevská oblast ruská invaze na Ukrajinu válka