Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví Rusko. Co to bude znamenat pro válku na Ukrajině?

Čínský prezident Si Ťin-pching začátkem příštího týdne navštíví Rusko, oznámilo v pátek čínské ministerstvo zahraničí. Podle Kremlu podepíše s ruským prezidentem Vladimirem Putinem deklaraci, která bude znamenat začátek „nové éry“ rusko-čínských vztahů. Návštěva bude podle agentury AP patrně projevem čínské podpory Putinovi, který již déle než rok vede válku proti Ukrajině.

„Na pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina uskuteční prezident Si Ťin-pching ve dnech 20. až 22. března státní návštěvu Ruska,“ uvedla čínská diplomacie v prohlášení. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pina je cílem návštěvy prohloubit bilaterální důvěru. Tématem jednání budou velké mezinárodní i regionální záležitosti, uvedl mluvčí.

Oba vůdci „podepíší společnou deklaraci o prohloubení vztahů a strategické spolupráce“, čímž vztahy Ruska a Číny vstoupí do nové éry, prohlásil podle agentury AFP Putinův poradce Jurij Ušakov.

ČTĚTE TAKÉ: Smrtící síť. Ukrajinci odhalili taktiku, která má na svědomí většinu ruských ztrát

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že 20. března odpoledne se lídři obou zemí setkají ve formátu jeden na jednoho u neformálního oběda. O den později pak začnou jednání, ze kterých budou tiskové výstupy.

Čína uvádí, že je připravena zprostředkovat jednání mezi Moskvou a Kyjevem, které vedou válku od vpádu Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. Západ je k nabídce Pekingu skeptický vzhledem k blízkým vztahům Číny a Ruska.

Kontakty mezi vysokými čínskými a ukrajinskými představiteli jsou od začátku konfliktu vzácné. Podle listu The Wall Street Journal ale Si Ťin-pching chce v brzké době jednat rovněž s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, a sice prostřednictvím videokonference. Šlo by o jejich první rozhovor od loňského zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ve čtvrtek si čínský ministr zahraničí Čchin Kang telefonoval se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Čínský šéf diplomacie vyjádřil obavy, že by se válka na Ukrajině mohla „vymknout kontrole“, a vyzval Kyjev a Moskvu ke klidu, zdrženlivosti a rozhovorům o politickém řešení konfliktu. Čchin Kang také „apeloval na mezinárodní společenství, aby vytvořilo podmínky pro mírová jednání“, sdělilo čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Kuleba uvedl, že s Čchinem „hovořili rovněž o principu zachování územní jednoty“.

K rusko-ukrajinskému konfliktu se Čína oficiálně staví neutrálně – Peking odmítl ruský vpád na Ukrajinu odsoudit, nicméně ho ani jasně nepodpořil. Američtí představitelé nedávno opakovaně varovali, že Peking zvažuje, že poskytne Moskvě vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Peking v den výročí ruského vpádu na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku. Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že by Kyjev měl s Pekingem na mírovém plánu spolupracovat, a zároveň upozornil, že s některými body nesouhlasí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k čínskému plánu řekl, že je třeba ho podrobně zanalyzovat, ale že zatím nebyly splněny podmínky pro mírové řešení konfliktu.

Podle Británie by Si Ťin-pching měl využít cestu do Moskvy k tomu, aby Putina vyzval ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny. „Pokud chce Čína hrát skutečnou roli při obnovení suverenity Ukrajiny, pak bychom to samozřejmě uvítali,“ řekl mluvčí premiéra Rishiho Sunaka. „Je nám jasné, že jakákoli mírová dohoda, která není založena na suverenitě a sebeurčení Ukrajiny, není vůbec mírovou dohodou. Budeme tedy i nadále vyzývat Čínu, jak jsme to již učinili dříve, aby se připojila k dalším zemím po celém světě a vyzvala Putina ke stažení svých vojsk,“ dodal.

Tagy: