PŘEHLEDNĚ: Covidová aplikace končí. Jak funguje nová „Tečka“ a jak Čechům ulehčí život?

Nová mobilní aplikace EZKarta nahrazuje původní covidovou aplikaci Tečka.

Nová očkovací aplikace

Aplikace Tečka končí. Místo ní nastupuje EZKarta, která ji nejenže nahrazuje coby nástroj na prokazování očkování, ale rovněž se dočká mnohem košatějších funkcí. Pro Čechy se má v budoucnu stát klíčovou aplikací a komunikačním kanálem s českým zdravotnictvím. Co v současnosti umí, odkud ji nainstalovat a co všechno s ní stát má v plánu? Podívejte se na velký přehled redakce CNN Prima NEWS.

Co se stalo s aplikací Tečka?

Aplikace Tečka je již minulostí. Byla zkrátka přepracována z ryze covidové „peněženky“ na certifikáty na novou aplikaci zvanou EZKarta.

K čemu slouží EZKarta?

Personalizovaná a zabezpečená aplikace EZKarta v tuto chvíli nabízí očkovací průkaz, který vychází z výpisu evidence očkování. Současná verze dokáže zobrazit veškeré zapsané vakcinace od roku 2023, v případě covidových očkování i starší. Postupem času přibydou další funkce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrtvice je druhou nejčastější příčinou úmrtí, většina lidí nezná příznaky. Jaké jsou?

Jak se liší EZKarta od Tečky?

EZKarta bude na rozdíl od Tečky obsahovat další elektronické funkce. Cílem ministerstva zdravotnictví je vytvořit plnohodnotnou zdravotní aplikaci s elektronickými funkcemi a užitečnými informacemi. Dříve jednoúčelová aplikace Tečka se tedy změní v šířeji pojatý program – jakousi bránu k novým službám elektronizace zdravotnictví a komunikační platformu mezi českým zdravotnickým sektorem a občany.

Musím instalovat novou aplikaci, nebo stačí aktualizace Tečky?

Bude stačit aktualizovat stávající verzi aplikace Tečka – a dost možná už ji máte přejmenovanou. Po stažení nové verze totiž automaticky dojde k přejmenování aplikace a rozšíření o nové funkce. Navíc bude možné vyhledat aplikaci v App Store a Google Play jak pod starým názvem Tečka (dle klíčových slov), tak pod novým názvem EZKarta. Vždy se najde nejnovější verze aplikace EZKarta.

Pro které mobilní platformy je aplikace dostupná?

Nyní je EZKarta dostupná jak pro mobilní operační systémy Android, tak iOS. Aplikaci najdete tudíž jak v obchodu Google Play, tak na App Store.

Bude aplikace dostupná i pro starší operační systémy?

Aplikaci bude možné spustit i na starších platformách. Je však doporučeno, aby uživatelé zařízení s operačním systémem Android používali minimálně verzi 8 a vyšší a uživatelé zařízení Apple verzi iOS 15 a novější.

VIDEO: Jak se můžete v Česku testovat na černý kašel?

Jak najdu aplikaci na Google Play a App Store?

Ve vyhledávání můžete zadat jak starý název Tečka (dle klíčových slov), tak nový název EZKarta. Vždy se vám nicméně zobrazí druhá jmenovaná aplikace.

Jaké funkce bude EZKarta mít?

EZKarta aktuálně nabízí následující funkce:

  • Očkovací průkazka (výpis z očkování).
  • Udělení mandátů (prohlížení pro další osoby, třeba příbuzné) k očkovací průkazce, certifikátům COVID-19 a případně také k nově připravovaným funkcím.

Dále jsou v přípravě:

  • Rozcestník Ministerstva zdravotnictví ČR.
  • Výpis z registrů Národního zdravotnického informačního systému.
  • Zobrazení mapy poskytovatelů zdravotních služeb.

Kdy se uživatelé dočkají nových služeb?

Ministerstvo zdravotnictví, které za aplikací stojí, předpokládá postupně rozšiřování funkcí v průběhu roku 2024.

Kolik místa zabere aplikace v paměti telefonu?

Odhad potřebné kapacity mobilu pro fungování aplikace je 40 až 200 MB v závislosti na funkcích, které bude obsahovat. Prozatím zabere EZKarta pouhých 40 MB s očkovací průkazkou. Do budoucna se bude počítat až s 200 MB, například s funkcemi zobrazení mapy poskytovatelů.

Jsou osobní informace v bezpečí?

K informacím v aplikaci EZKarta se dostane pouze osoba, která se do ní jednoznačně přihlásí pomocí identity občana a jednoznačně se prokáže. Tato osoba pak může vidět data svých dětí do 18 let, případně těch osob, které jí udělily mandát. Aplikace v sobě zobrazuje data z centrálních zabezpečených resortních systémů, kdy jsou při komunikaci data do aplikace přenášena šifrovaně – tedy zabezpečeným způsobem.

Jak je aplikace chráněna?

Pro prvotní přihlášení do aplikace je nutné přihlášení přes Identitu občana, po dalším přihlášení je pak možné využít biometrické ověření nebo PIN. Jiným způsobem se do aplikace nedá dostat. Do aplikace se tedy nikdo neoprávněný nedostane.

Budou v EZKartě nahraná i starší očkování z papírových průkazů?

Ne. V aplikaci jsou viditelná očkování od 1. ledna 2023, u očkování proti onemocnění COVID-19 i starší, tedy veškerá.

Bude součástí i mezinárodní očkovací průkaz?

Zatím tato funkce není plánována, byť na evropské úrovni se o ní uvažuje. Pokud dojde na úrovni EU či WHO ke sjednocení standardů pro elektronický mezinárodní očkovací průkaz (pravděpodobně po vzoru COVID-19 certifikátů), je tato cesta otevřena.

Bude aplikace stát nějaké peníze?

Ne. Aplikace EZKarta zůstane navždy zcela zdarma, stejně jako její základní funkce.

Jak bude probíhat kontrola certifikátů v EZKartě?

Zcela stejně jako v aplikaci Tečka. Budou využita stejná validační a ověřovací schémata, například skenování vygenerovaného QR kódu.

Je nutné pro fungování aplikace mít připojení k internetu?

Pro stažení dat ano, pokud ale budete mít data v aplikaci již stažena – a dokážete si je zobrazit – připojení k internetu na prohlížení není potřeba.

Jak se budou občané identifikovat?

Přihlášením přes Národní identitní autoritu, tedy přes mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identitu nebo přes elektronickou čtečku OP atd. Ze všech možností je bankovní identita zřejmě nejpopulárnější a nejjednodušší, více jsme o ní psali zde.

Kam se obrátit, pokud nebudou funkce fungovat?

V případě obtíží kontaktujte linku 1221. Více informací o fungování aplikace najdete na stránkách ministerstva zdravotnictví.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak je to v současnosti s očkováním proti černému kašli? Podívejte se na reportáž, jak je to s vakcinací u dětí či dospělých.

Tagy: