Zprávu o pitvě Romana Čechmánka už má policie k dispozici. Co ukázaly její výsledky?

Pitva podle policie prokázala, že bývalý hokejový brankář Roman Čechmánek, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 52 let, nespáchal sebevraždu. Na jeho smrti se nepodílel ani žádný další člověk, sdělila ve středu policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Přesnou příčinu úmrtí někdejšího reprezentanta policie neuvedla. Před smrtí měl Čechmánek problémy s rukou, kvůli nimž šel na obstřiky. Olympijský vítěz z Nagana 1998 naposledy působil jako šéftrenér mládeže v Uherském Hradišti.

Zdravotní pitva byla nařízena poté, co koronerka nemohla určit příčinu Čechmánkova úmrtí. „Závěry z provedené pitvy ukazují na to, co už kriminalisté předběžně konstatovali na místě. Byla vyloučena sebevražda a na úmrtí dvaapadesátiletého muže se s jistotou nepodílela žádná další osoba,“ řekla Kozumplíková.

ČTĚTE TAKÉ: Nevyjasněná a předčasná úmrtí českých hokejistů. Co zabilo Čechmánka nebo Randise?

Předseda uherskohradišťského hokejového klubu Miroslav Stavjaňa s Čechmánkem ještě v sobotu probíral hokejové záležitosti. „Nejel s klukama na zápas, protože mu bylo špatně,“ řekl Stavjaňa s tím, že v neděli už Čechmánek nereagoval na zprávy. V Uherském Hradišti působil jako šéftrenér mládeže, vedl oba týmy starších žáků a jedno družstvo mladších žáků.

Čechmánkovu památku ve středu uctili fanoušci vsetínského klubu i veřejnost smutečním pochodem od restaurace v centru Vsetína k zimnímu stadionu. Do pochodu před prvoligovým utkáním Vsetína se Sokolovem se zapojily stovky lidí. Oblečení byli v černém, řada z nich měla kolem krku klubové šály či dresy. V čele průvodu nesli fanoušci transparent s nápisem Legenda a s číslem 23, které bylo v domácím klubu s Čechmánkem spojeno. Čechmánek byl jednou z velkých postav klubové historie, pomohl Vsetínu před odchodem do NHL k pěti extraligovým titulům.

Smuteční průvod, do kterého se zapojili lidé všech věkových kategorií, budil pozornost kolemjdoucích. Řada lidí se k průvodu připojila, případně si jej natáčela a fotografovala. Pochod se na chvíli zastavil na náměstí, kde fanoušci symbolicky odpálili 23 světlic a lidé začali spontánně tleskat. Průvod se poté vydal k zimnímu stadionu na Lapači, fanoušci také skandovali Čechmánkovo jméno.

Čechmánek prožil velmi úspěšnou hráčskou kariéru. Na mezinárodní scéně získal několik medailí, o svých kvalitách přesvědčil i v NHL. Na „turnaji století v Naganu v roce 1998 dělal při tažení za olympijským zlatem náhradníka Dominiku Haškovi. Z mistrovství světa měl tituly z let 1996, 1999, 2000 a také dvě bronzové medaile. Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009, později se věnoval trénování.

VIDEO: Výborný brankář a parťák, řekl Hašek o Čechmánkovi. Prozradil, jak spolu fungovali v Naganu

Tagy: