Razie pokračují: Tálibán intenzivně hledá a trestá bývalé spolupracovníky Západu

Členové povstaleckého hnutí Tálibán, které nedávno ovládlo Afghánistán, chodí ode dveří ke dveřím, hledají bývalé spolupracovníky zemí NATO a svržené afghánské vlády a vyhrožují jejich rodinným příslušníkům. Podle webu BBC to uvádí zpráva norské organizace, která zpracovává zpravodajské informace pro OSN.

Tálibánci od uzmutí moci slibují, že se nikomu nebudou mstít. Řada západních expertů a politiků se však obává, že se jejich postoje příliš nezměnily od 90. let minulého století, kdy vedli v Afghánistánu represivní islamistický režim.

„Tálibán zintenzivňuje pátrání po všech jedincích a spolupracovnících minulého režimu, a když se jim to nepovede, zaměřují se na jejich rodiny, které zatýkají, a trestají podle své interpretace práva šáría,“ uvádí zpráva. „Ve zvlášť velkém ohrožení jsou jedinci v ústředních pozicích v armádě, policii a vyšetřovacích jednotkách,“ pokračuje dokument.

Tálibán si podle norských expertů vede seznam lidí, které se snaží najít. Podle šéfa organizace, která zprávu vypracovala, je přitom každý člověk na seznamu ve velkém nebezpečí, protože není vyloučeno ani to, že je začnou tálibánci hromadně popravovat.

Mluvčí Tálibánu v posledních dnech prohlašovali, že si povstalci nechtějí vytvořit žádné vnější nebo vnitřní nepřátele. Slíbili rovněž amnestii pro všechny členy bezpečnostních složek bývalého režimu i ty, kteří spolupracovali s cizími mocnostmi.

Západní státy i mnoho Afghánců však vyjádřením Tálibánu příliš nedůvěřuje. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že se podle něj povstalci za posledních 20 let nezměnili. Podle řady expertů je nyní pro tálibánce jedinou motivací pro udržování dobrých vztahů se západními mocnostmi snaha o mezinárodní uznání formující se afghánské vlády.

Evakuace tisíců lidí ze země pokračují

Z mezinárodního letiště v Kábulu mezitím nadále pokračují evakuace prostřednictvím masivního leteckého mostu. Podle nejmenovaného činitele NATO se podařilo ze země dostat za posledních pět dní přes 18 000 lidí. Odletové haly mezinárodního letiště jsou přitom podle něj nadále zaplaveny dalšími civilisty, kteří se chtějí dostat pryč ze země. Cílem Severoatlantické aliance je tak přes víkend zdvojnásobit nynější tempo evakuací. O situaci v zemi budou v pátek jednat na mimořádném zasedání ministři zahraničí zemí NATO.

Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan uvedl, že USA přesně nevědí, kolik jejich občanů se stále nachází v Afghánistánu. Bidenova vláda je však podle něj odhodlána dostat do evakuačních letadel jakéhokoliv Američana, který o to americké činitele požádá.

„Navázali jsme nyní kontakt s Tálibánem, abychom umožnili bezpečný průchod lidem na letiště a to v tuto chvíli funguje a Američané i ohrožení Afghánci se dostávají na letiště,“ řekl Sullivan. Varoval však, že se v nynější situaci nelze spolehnout na to, že bude současné uspořádání pokračovat relativně bezproblémově i nadále.

Tagy: