VÝSTRAHA: Česko paralyzuje nebezpečná ledovka. Podívejte se, kde způsobí největší problémy

Ledovka (Ilustrační foto)

Počasí 21.1.2024 9:20

Před vznikem velmi silné ledovky varovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výskyt nebezpečného jevu by se měl týkat především východní poloviny Česka, přičemž nejhorší situaci experti očekávají na východě Pardubického kraje. Předpokládají se komplikace v dopravě, ale i energetice. Výstraha v krajích je v platnosti od pondělních 6:00 do úterní 1:00. Ústav informaci zveřejnil na svém webu.

Na možné problémy spojené s ledovkou by se měli připravit konkrétně lidé v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Jihomoravském, Moravskoslezském a Zlínském kraji a také na Vysočině. Klouzavé komunikace se mohou vyskytnout i v okresech Středočeského, Ústeckého a Jihočeského kraje, vyplývá z dat meteorologů.

ČTĚTE TAKÉ: Chodníky v Česku se proměnily v kluziště. Nazujte nesmeky, radí záchranáři seniorům

Nejhorší situace hrozí na východě Pardubického kraje, pro který platí třetí, tedy extrémní stupeň nebezpečí. V okresech Králíky, Žamberk, Lanškroun, Česká Třebová, Svitavy a Moravská Třebová může dojít k tomu, že „chůze i jízda autem bude nemožná“. Rovněž může nastat „nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti“. Odborníci také varují před „pravděpodobnými výpadky v dodávce elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb“.

Výskyt nebezpečného jevu souvisí se studenou frontou, která na naše území přinese během pondělí déšť. Ten se místy změní i na mrznoucí. „Objeví se zejména na Moravě a také ve východních či severovýchodních Čechách,“ uvedla meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová. Ledovka by měla být silná do pěti milimetrů, v okresech v Pardubickém kraji může vytvořit až desetimilimetrovou vrstvu.

V oblastech, kde vznikne velmi silná ledovka, odborníci předpokládají dokonce i možnou kalamitní situaci. Po celé období, kdy je výstraha v platnosti, mohou nastat mnohačetné komplikace v dopravě či energetice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dechberoucí hra rampouchů na Rokycansku: Mráz proměnil historický mlýn v ledové království

Tagy: