CNN: Hororový začátek roku v USA. Téměř dvě masové střelby denně a desítky zbytečných obětí

Jen za první tři týdny v roce 2023 došlo v USA ke 38 masovým střelbám, při nichž byly usmrceny či zraněny desítky lidí. Tragické statistky opět v zemi rozdmýchaly debaty ohledně zákona o držení zbraní. Podle odhadu švýcarské společnosti Small Arms Survey Američané vlastní téměř 400 milionů střelných zbraní.

Nejméně sedm lidí zemřelo v úterý v kalifornském městě Half Moon Bay při druhé masové střelbě v tomto státě za posledních 48 hodin. Došlo k ní po tragédii v tanečním studiu během oslav lunárního Nového roku v oblasti Monterey Parku, kde bylo zabito nejméně 11 lidí. Další střelba se pak odehrála v neděli v nočním klubu ve městě Baton Rouge v americkém státě Louisiana, kde utrpělo zranění 12 osob.

Na poslední masové útoky reagoval i americký prezident Joe Biden, který v pondělí vyzval Kongres ke zpřísnění zákona o držení zbraní. „Většina Američanů souhlasí s tím, co říká zdravý rozum. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili bezpečnost našich dětí, komunit a národa,“ citovala ho americká CNN.

Jeho prohlášení podpořila i viceprezidentka Kamala Harrisová. „Další nesmyslné ozbrojené násilí. Všichni v naší zemi chápeme, že toto násilí musí skončit,“ zdůraznila podle CNN.

V souvislosti s masovými střelbami se ve Spojených státech vrací do popředí debata ohledně zákona o držení zbraní. Podle poslední studie časopisu JAMA Network Open kvůli němu zemřel v USA za posledních 30 let víc než milion osob. Další studie zveřejněná loni v prosinci časopisem American Academy of Pediatrics uvádí, že střelné zbraně jsou hlavní příčinou úmrtí mladých Američanů ve věku do věku 24 let.

Přesný počet držených zbraní není přesně znám. Podle průzkumu institutu Gallup z října 2022 přibližně 45 procent dospělých Američanů uvedla, že v domácnosti mají zbraň. Mezinárodní analýza ženevské společnosti Small Arms Survey odhaduje, že obyvatelé USA vlastní téměř 400 milionů střelných zbraní.

Zpřísnění zákonů o držení zbraní

Státy, které upravily zákony ohledně držení střelných zbraní, dosáhly podle CNN významných změn k lepšímu. Necelé dva týdny po masové střelbě v Port Arthuru v roce 1996 australská vláda zakázala držení rychlopalných pušek a brokovnic a sjednotila udělování licencí k držení zbraní. Díky tomu v následujících deseti letech počet úmrtí způsobených střelnou zbraní v Austrálii klesl o více než polovinu.

Další zemí, která přijala zákon omezující držení zbraní, je Nový Zéland. Po teroristickém útoku v mešitě ve městě Christchurch v roce 2019, při němž zahynulo 51 lidí, tamní parlament jednomyslně odhlasoval změnu zákonů o držení zbraní a zakázal všechny poloautomatické zbraně vojenského typu.

Tagy: