Biologická bomba: Boje v Súdánu ohrožují laboratoř. Hrozí extrémní nebezpečí, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před „velkou biologickou hrozbou“ po obsazení Národní laboratoře veřejného zdraví v súdánském Chartúmu polovojenskými jednotkami. Laboratoř, ve které jsou uloženy vzorky nemocí a další biologický materiál, by se totiž mohla v případě ozbrojené konfrontace proměnit v „biologickou bombu“. V zařízení navíc vypadává elektřina, což by mohlo způsobit znehodnocení docházejících zásob krevních vaků. Informovala o tom americká stanice CNN.

Vysoce postavený lékařský zdroj CNN potvrdil, že zařízení zabraly Jednotky rychlé podpory (RSF). Zástupce WHO v Súdánu Nima Saeed Abid popsal situaci jako extrémně nebezpečnou. „S obsazením centrální laboratoře veřejného zdraví v Chartúmu jednou z bojujících stran je spojeno obrovské biologické riziko,“ uvedl. Laboratoř totiž skladuje izoláty proti obrně, spalničkám či choleře. V případě, že by došlo k ozbrojenému střetu, mělo by to podle něj fatální následky.

„Nebezpečí spočívá v propuknutí jakékoli ozbrojené konfrontace, která by mohla laboratoř proměnit v biologickou bombu,“ varoval také nejmenovaný lékařský zdroj CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Bývali kolegové, teď na sebe míří zbraní. Krizi v Súdánu pohání spor dvou mužů

WHO v prohlášení pro CNN doplnila, že vyškolení experti již nemají do zařízení přístup. Budova navíc trpí výpadky proudu, což znamená, že biologické materiály skladované pro lékařské účely nelze správně uchovávat. Ředitel laboratoře také varoval, že kvůli potížím s dodávkami proudu hrozí znehodnocení docházejících zásob krevních vaků. „Je zapotřebí naléhavý a rychlý mezinárodní zásah k obnovení elektřiny a zabezpečení laboratoře před jakýmkoli ozbrojeným střetem, protože čelíme skutečnému biologickému nebezpečí,“ dodal zdroj americké stanice.

Evakuace cizinců

Světové mocnosti pokračují ve snaze dostat své občany ze Súdánu poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil dohodu o třídenním příměří. Británie, Francie, Jižní Korea, Pákistán a další země potvrdily evakuaci stovky svých občanů, zatímco Bílý dům plánuje vyslání amerických vojáků do Port Súdánu, přístavního města, odkud se v současné době koná evakuace cizinců. Kromě toho jsou u pobřeží země rozmístěny tři americké válečné lodě.

V úterý se v hlavním městě Chartúmu ale opět ozývala střelba a zvuk bojových letounů, což vyvolalo obavy mezi civilisty, kteří po oznámení příměří doufali v otevření únikových koridorů. Podle očitých svědků došlo k dalším těžkým střetům mezi súdánskou armádou a silami RSF. Obě strany konfliktu se navzájem obvinily z porušení dohody. Armáda prohlásila, že RSF přesouvaly vojenské konvoje do hlavního města, rozmístily odstřelovače v částech Chartúmu a prováděly rozsáhlé vojenské operace v blízkosti ambasád. RSF na druhé straně obvinila armádu z leteckého útoku na město. Další očití svědci CNN potvrdili, že byly nad druhým největším městem země Omdurmanem severně od metropole slyšet stíhačky.

V zemi dochází zásoby

Situace v Súdánu se proto stává čím dál tím kritičtější. Chartúm se již dlouhé dny potýká s nedostatkem jídla a vody. „Nemáme vodu nepřetržitě jedenáctý den. Čerpáme ji pouze z nedaleké studny,“ řekl svědek pro CNN. „V obchodech úplně dochází jídlo a několik potravinářských továren bylo vyrabováno,“ sdělil další anonymní svědek. Mnoho lidí se tak ocitlo v kritické situaci a bojuje o přežití. Státní zaměstnanci se kromě toho potýkají s finančními problémy, protože nedostali mzdy od konce minulého týdne. V zemi navíc přestaly fungovat bankomaty a banky.

Také úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) varuje před „extrémně akutním“ nedostatkem potravin, vody, léků a paliva v některých oblastech Súdánu. „Přístup ke zdravotní péči byl kriticky ovlivněn konfliktem,“ uvedl UNOCHA. Podle něj je nadále hlášeno vysídlování civilistů, stejně jako přeshraniční přesuny do okolních zemí.

Konflikt si od svého vypuknutí v polovině dubna vyžádal nejméně 459 mrtvých a 4 072 zraněných, informovala WHO. Mezi mrtvými je i súdánsko-americká lékařka Bushra Ibnauf Suleimanová. Podle předběžných informací Súdánské asociace amerických lékařů zemřela po smrtelných bodných ranách od neznámých osob, když doprovázela svého otce na dialýzu. Další obětí násilí se stal egyptský diplomat, který byl zabit během své cesty na ambasádu.

.

Tagy: