Skandál na Miss Japonska: Vyhrála ukrajinská rodačka. Titul vrátila po aféře s ženatým mužem

Japonskou soutěž krásy ovládla Karolina Shiino, která se narodila na Ukrajině. Přestože mluví plynně japonsky a v zemi žije od svých pěti let, vyvolalo její vítězství kontroverze. Po kritice místních novin a obvinění kvůli její aféře s ženatým mužem se nakonec rozhodla ze soutěže odstoupit.

Karolina Shiino původem z Ukrajiny je první žena evropského původu, která zvítězila v soutěži Miss Nippon, jejíž titul je odvozen od japonského názvu země. V pondělí ale oznámila, že po obvinění místních novin kvůli své aféře s ženatým mužem ze soutěže odstupuje, informovala CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama na Měsíci. Japonský modul se po problémech zmátořil, experti však vyjádřili obavy

V prohlášení zveřejněném na Instagramu se šestadvacetiletá modelka omluvila rodině muže a zúčastněným osobám. Zároveň oznámila, že se rozchází se svou talentovou agenturou. „Je mi opravdu líto, že jsem mnoha lidem způsobila spoustu problémů a zradila ty, kteří mě podporovali,“ napsala.

Organizátoři ve svém prohlášení uvedli, že Shiino „požádala o odstoupení ze soutěže z osobních důvodů“. Titul Miss Nippon pro rok 2024 tak nezíská nikdo. Přestože je Shiino naturalizovanou občankou, která hovoří plynně japonsky a v zemi žije od svých pěti let, její vítězství v soutěži se ukázalo jako kontroverzní, přičemž někteří kritici zpochybňovali, zda někdo bez japonské národnosti může vystihovat ideály krásy této země.

„Chtěla jsem, aby mě uznávali jako Japonku,“ řekla Shiino v Tokiu pro CNN po svém vítězství. „Pořád mi říkali, že nejsem Japonka, ale já jsem Japonka, takže jsem se do soutěže přihlásila s upřímnou vírou v sebe samu. Byla jsem opravdu šťastná, že jsem byla takto oceněna,“ dodala.

Rozhodnutí vybrat vítězku s evropským původem rozproudilo na sociálních sítích debatu, která vyvolala otázky ohledně vlivu západních ideálů krásy v Asii. „Pokud je soutěž Miss Nippon založena na konceptu krásy, osobně bych si přál, aby byla založena na standardech japonské krásy,“ napsal na sociální síti X historik Hiroe Yamashita.

„V porovnání s Karolinou Shiino nemá (etnicky) japonská dívka podle moderních hodnot krásy šanci na vítězství,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Perkausová pózovala s miminkem při focení. Prozradila, kdy se vrátí na obrazovky

Tagy: