CNN: Čínskou vesnici vyděsil žlutý kouř a trosky padající z nebe. Zřejmě šlo o vesmírnou raketu

Na vesnici v jihozápadní Číně zřejmě dopadly trosky čínské rakety.

Čína: Na vesnici padaly z nebe zřejmě trosky rakety

Vzduchem se k zemi řítí obrovský válcovitý předmět a zanechává za sebou stopu jasně žlutého kouře, ukazují videa, která kolují po sociálních sítích. Podle zjištění CNN šlo zřejmě o trosky čínské rakety, kterou stát o víkendu vyslal do vesmíru. Trosky pak pravděpodobně dopadly nedaleko vesnice Sien-čchiao v jihozápadní Číně. Na šokující záběry CNN upozornil jeden z tamních obyvatel.

Záběry se na internetu objevily krátce poté, co byla v sobotu z čínského kosmodromu Si-čchang vypuštěna do vesmíru první francouzsko-čínská družice SVOM. Satelit vynesla čínská raketa Dlouhý pochod 2-C. Cílem mise je monitorovat ve vesmíru takzvané gama záblesky, mohutné exploze vznikající při srážkách hvězd.

ČTĚTE TAKÉ: Sonda Čchang-e 6 přinesla horniny z odvrácené strany Měsíce. Truhla s pokladem, říká expert

Zveřejněné video zachycuje, jak se k zemi řítí dlouhý kus trosek válcovitého tvaru a valí se z něj oranžovo-žlutý kouř. Podle geolokace CNN bylo natočeno ve vesnici Sien-čchiao v provincii Kuej-čou. Ta sousedí právě s provincií S’-čchuan, odkud byla raketa Dlouhý pochod 2-C odpálena.

Na čínských sociálních sítích se však postupně objevovala i další videa. Na jednom je vidět, jak vesničané včetně dětí utíkají se zakrytýma ušima pryč a ohlížejí se při  tom na padající předmět, který za sebou na obloze nechává oranžovou stopu. Některé ze záběrů však byly do pondělního odpoledne zase staženy, informuje CNN.

Očití svědci pak na sociálních sítích uvedli, že po nárazu trosek slyšeli hlasitý výbuch. Jeden z místních pak sdílel oznámení vlády, která avizovala „misi odklízení trosek“ a apelovala na obyvatele zasažené oblasti, aby opustili své domy a zdržovali se na otevřeném prostranství v bezpečné vzdálenosti od trosek. Úřady rovněž „přísně zakázaly“ pořizovat fotografie spadlých dílů a sdílet na internetu videa, píše CNN.

Toxické a karcinogenní

Trosky pravděpodobně pocházejí právě ze zmíněného Dlouhého pochodu 2-C, uvedl raketový expert Markus Schiller pro CNN. Palivo rakety se totiž skládá z tetroxidu dusíku a 1,1-dimethylhydrazinu. „Tato sloučenina vždy vytváří oranžové kouřové stopy,“ vysvětlil. Naneštěstí jde o extrémně toxickou a karcinogenní kombinaci. „Každá živá bytost, která se jí nadechne, to bude mít v brzké budoucnosti velmi těžké,“ dodal expert.

K podobným incidentům podle něj v Číně dochází často, a to především kvůli polohám odpalovacích stanovišť. „Když se raketa vypouští na nízkou oběžnou dráhu Země, většinou letí směrem na východ. Důvodem je, že jí rotace Země pomáhá získat dodatečnou rychlost,“ vysvětlil Schiller. Při letu na východ je však v Číně velmi pravděpodobné, že se v dráze dopadu částí rakety objeví nějaká vesnice.

Většina raket v Číně startuje ze tří vnitrozemských stanovišť – Si-čchang na jihozápadě, Ťiou-čchüan v poušti Gobi na severozápadě a Tchaj-jüan na severu země. Tyto základny byly vybudovány během studené války a kvůli bezpečnosti jsou umístěny daleko od pobřeží.

NASA a Evropská kosmická agentura (ESA) obvykle vypouštějí své rakety z pobřežních míst směrem k oceánu, uvedl Schiller. Dodal, že západní kosmické agentury také do značné míry vyřadily ze svých kosmických programů vysoce toxické pohonné hmoty, které Čína a Rusko stále používají.

Trosky čínských raket zasáhly vesnice již dříve. V prosinci 2023 dopadly trosky na jižní provincii Chu-nan a poškodily tam dva domy. Stát proto od odborníků a kosmických agentur často čelí kritice. V roce 2021 NASA pokárala Čínu, že „nedodržuje standardy“. Trosky její neřízené rakety Dlouhý pochod 5B se totiž po návratu do atmosféry zřítily do Indického oceánu západně od Malediv.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

Tagy: