Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

Nová naděje pro vyřešení záhady zmizelého letadla

Nová naděje pro vyřešení záhady zmizelého letadla

Britští vědci údajně našli signál, který by po deseti letech mohl určit místo havárie letu MH370 malajsijských aerolinií. Letoun se dodnes nepodařilo najít. Zvukový signál objevili výzkumníci v záznamech podmořských mikrofonů umístěných nedaleko australských břehů. Bude ale ještě třeba provést další testy, aby se dalo jeho původ určit přesně, informují média.

Je to už deset let, co se noční let z malajsijského Kuala Lumpur do čínského Pekingu změnil v noční můru. Krátce po startu zmizel spoj MH370 z radarů a nevyslal žádný další signál. Po letadle s 239 lidmi na palubě se slehla zem.

„Chceme znát pravdu, kde je letadlo a kde jsou ti lidé. Potřebujeme je vidět, pokud žijí. Potřebujeme vidět jejich těla, pokud zemřeli,“ sdělil tehdy pro agenturu AP Li Shuce, otec jednoho z cestujících.

ČTĚTE TAKÉ: V Gruzii už platí kontroverzní zákon o zahraničním vlivu. Omezí svobodu slova, tvrdí kritici

Příbuzným nyní přece jen svitla naděje. Teorie britských vědců z cardiffské univerzity vychází z toho, že dopad 200 tun vážícího letadla do moře by uvolnil tolik energie jako malé zemětřesení. A to by podmořské mikrofony určitě zaznamenaly. Právě jeden takový signál neznámého původu osudného dne zachytily hydrofony u mysu Cape Leeuwin na jihozápadě Austrálie.

„Pokud se potvrdí, že signál s havárií souvisí, výrazně by to zúžilo, nebo dokonce přesně určilo polohu havarovaného letadla,“ sdělil deníku The Sun Usama Kadri, profesor na Cardiff University.

Poloha stroje by mohla být v Indickém oceánu mnohem jižněji, než se původně předpokládalo. Pátrání po troskách a obětech sice už bylo před pěti lety oficiálně ukončeno, Malajsie je ale ochotna případ znovu otevřít.

„Pokud se vyskytnou nové důkazy, rádi případ znovu otevřeme. Protože tady nejde jen o technické okolnosti, ale týká se to lidských životů a my uděláme vše, co bude v našich silách,“ uvedl dříve malajsijský premiér Anwar Ibra.

Teorií, proč letadlo havarovalo, je několik. Většina odborníků se přiklání k tomu, že šlo o předem naplánovaný čin a pilot takto spáchal sebevraždu. Objevily se ale také spekulace o únosu nebo terorismu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Český fotbalový dům v Lipsku zasáhl orkán. Rozmetal venkovní vybavení, ukazují záběry

Tagy:
letadlo signál zahraničí zmizení Čína Cardiff University Malajsie MH270 Kuala Lumpur Peking