Sbližování Ruska a KLDR dělá vrásky i Číně. CNN vysvětluje, jaké dilema Peking řeší

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě v Severní Koreji

Putin na návštěvě v KLDR

Rusko a KLDR minulý týden vkročily do nové éry bezpečnostní spolupráce, vývoj bilaterálních vztahů těchto zemí s napětím sleduje Čína. I když navenek Peking nic nekomentoval, v zákulisí má podle CNN z nové smlouvy obavy. Nejvíce se údajně bojí možné destabilizace Korejského poloostrova.

Vlaječky, projížďka limuzínou a především nová smlouva. Takové byly aspekty návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina v KLDR. Se severokorejským lídrem Kim Čong-unem podepsal šéf Kremlu bezpečnostní dohodu, která posiluje spolupráci obou zemí. Páteří smlouvy je příslib, že jedna země podpoří druhou v případě vojenské nouze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Diktátorská Láska nebeská. Putinovo zamilované mávání Kimovi i jejich „Top Gear“ baví internet

Západ dával celkem hlasitě najevo, že má ze sbližování jaderných velmocí obavy. Podle analýzy CNN ale pozoruje celou situaci se svraštěným obočím ještě někdo – Čína.

Čína v patové situaci

Peking je významným partnerem Ruska i KLDR, na první pohled jsou proto jakékoli obavy ze spojenců zbytečné. Liou Tung-šu, odborný asistent čínské politiky na Městské univerzitě v Hongkongu ale pro CNN vysvětlil, že Čína má důvod se bát.

„Pokud jde o Severní Koreu, Čína se snaží kontrolovat situaci a zabránit eskalaci, ale také nechce, aby se Severní Korea zcela zhroutila,“ řekl CNN. Pokud by se KLDR sesypala, zřejmě by to umožnilo Spojeným státům rozšířit kontrolu v regionu, čehož se Čína obává.

Peking si také údajně všímá, že ze Severní Koreje je čím dál více nevypočitatelná země. „Pokud Putin poskytne Severní Koreji větší podporu v jaderném sektoru, včetně určité technické pomoci, bude pro Čínu obtížnější kontrolovat situaci na Korejském poloostrově,“ vysvětlil odborník.

Už v květnu časopis The Diplomat upozornil, že Čína se s Ruskem neshoduje v pohledu na budoucí rozmach severokorejského jaderného programu.

Podle Tung-šua to ale určitě neznamená pošramocení čínských vztahů ani s KLDR, ani s Ruskem. Čína zůstává největším obchodním partnerem Ruska i Severní Koreje a představuje pro ekonomiky, na které byly uvaleny přísné sankce, zásadní záchranný bod. Peking rovněž poskytuje oběma mezinárodním vyděděncům významnou politickou podporu a diplomatické krytí.

„Čína si nemyslí, že by spojenectví mezi Ruskem a Severní Koreou bylo zradou. Ani jedna z těchto dvou zemí není schopna Čínu zradit. Navzdory svému spojenectví se stále musí spoléhat na Peking,“ domnívá se Tung-šu.

Napětí na poloostrově

K posílení vztahů Ruska a KLDR dochází v době provokací na Korejském poloostrově. Čím dál častěji Severní Korea narušuje vzdušný prostor souseda. A nejde vždy jen o posílání „nevinných“ balónků s exkrementy, ale i stíhačky. Před pár dny měli hranici překročit i severokorejští vojáci. Údajně omylem.

Na konci minulého roku se navíc objevila informace, že Severní Korea obnovuje své pevnosti v demilitarizované zóně a nasazuje noční hlídky. Válka v Koreji sice de facto skončila v roce 1953, na formální konec napětí se ale dodnes čeká.

VIDEO: Putin a Kim si dávali přednost u limuzíny, v pozadí upekli dohodu. CNN píše, co chtěla KLDR

Tagy: