CNN: Záchrana trosečníků jako z filmu. Spasily je palmové listy, pátrání mělo nečekanou pointu

Americká pobřežní stráž ve spolupráci s námořnictvem zachránila trojici trosečníků, kteří více než týden přežívali na malinkém ostrově v Mikronésii. Záchranné složky si lidí všimly díky nápisu z palmových listů. Záchranná mise pak dostala nečekanou pointu – jeden z členů zjistil, že pomáhá vlastním příbuzným. O neuvěřitelném příběhu informovala americká CNN.

Na konci března se trojice mužů vydala na loďce v Mikronésii rybařit. Poblíž ostrova Pikelot se ale jejich plavba změnila v horor. Vysoké vlny totiž poškodily motor lodi a posádka ztroskotala. Navíc se jí vybila vysílačka. Nepatrný ostrov Pikelot daleko od civilizace se stal na více než týden jejich domovem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se na pláže s nejmodřejší vodou světa. Nejvíce jich najdete v Evropě

Námořníci ale zachovali chladnou hlavu. Našli zdroj pitné vody a z palmových listů na pláži napsali nápis „pomoc“. A pak čekali na záchranu a jedli kokosy. O příběhu jako z filmu informovala americká CNN.

Pár dní poté spustily Spojené státy záchrannou misi, pátrání se účastnilo námořnictvo i pobřežní stráž. Pátrání po třech trosečnících v Mikronésii ale nemělo daleko do okřídleného rčení o hledání jehly v kupce sena – probíhalo na ploše 267 tisíc kilometrů čtverečních.

Přesto se na nešťastníky usmálo štěstí. Jeden průzkumný letoun skutečně zahlédl nápis „pomoc“ na ostrově Pikelot. Záchranné složky tak okamžitě shodily trosečníkům zásoby a o den později i vysílačku. Trosečníci si tehdy vydechli a sdělili, že jsou v dobrém stavu, i když jim podle NBC docházelo jídlo. Mohla se tak rozběhnout námořní operace.

Členové pobřežní stráže se k ostrovu trosečníků dostali 9. dubna. Jedním z prvních záchranců, kteří vstoupili na Pikelot, byl Eugene Halishlius. Trosečníci ihned poznali, že je ve službách americké pobřežní stráže z Mikronésie, navíc mluvil jejich jazykem.

Překvapení radostných trosečníků ale vyvrcholilo ve chvíli, kdy zjistili, že je Halishlius jejich vzdálený příbuzný. Celý příběh tak měl nakonec skutečně filmový „happy end“.

„Svět je bláznivý, zjistil jsem, že jsem s nimi příbuzný. Nemohli uvěřit, že jsem u pobřežní hlídky a snažím se je zachránit,“ řekl Halishlius pro CNN.

Shodou okolností to nebylo poprvé, co na Pikelotu uvízli trosečníci. V roce 2020 tam rovněž ztroskotali tři námořníci. I tehdy měl příběh šťastný konec. Průzkumný letoun na pláži zahlédl nápis „SOS“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pátrání po trosečníkovi z roku 2023

Tagy: