CNN: Medicínský zázrak. Holčička se narodila s orgány mimo tělo, žije a nepřestává se usmívat

Přišla na svět a několik jejích orgánů bylo mimo tělo. Že novorozená Američanka Charleigh Gatewoodová žije, lékaři považují za zázrak. Usměvavá holčička se teď po více než deseti operacích a pěti stovkách dní strávených v nemocnici konečně přesunula domů. O případu informovala americká stanice CNN.

Sedmnáctiměsíční Charleigh z Michiganu se narodila s omfalokélou, což je vzácná vrozená vada, při níž se v oblasti břišní stěny vytvoří vyčnívající váček, ve kterém se nachází orgány. „Pro Charleigh se játra, střeva a část srdce staly součástí tohoto váčku,“ uvedla pro CBS News matka Katie Gatewoodová. Kromě osmi fyzických vad, z nichž čtyři jsou srdeční, navíc bojuje s komplikacemi způsobenými operacemi, které musela po narození podstoupit, aby přežila.

ČTĚTE TAKÉ: Dvouletá Viktorka bojuje se SMA. Rodiče se nevzdávají a věří, že se holčička znovu postaví

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se s jistou formou omfalokély narodí jedno ze 4000 dětí a mnoho z nich po porodu zemře.

Lékaři rodičům Charleigh již během těhotenství oznámili, že se jejich dítě pravděpodobně narodí s postižením. Rodinu Gatewoodových však nemohli připravit na to, co u Charleigh odhalili po jejím příchodu na svět.

„Bohužel to bylo horší než všechny prognózy. V této chvíli musí být jedna z miliardy,“ poznamenal otec Gary Gatewood v rozhovoru se stanicí CNN.

Omfalokéla nebyla podle odborníků genetického původu. „Nechali jsme provést všechny testy, ale souvislost neukázaly,“ uvedl Gatewood. „Je to jen shoda okolností,“ myslí si maminka Katie Gatewoodová. „Věříme, že je tady z nějakého důvodu,“ dodal Gatewood.

Během pobytu holčičky v nemocnici pro ni rodina sbírala plyšová zvířátka. „Charleigh jsme na nich ukazovali všechny lékařské procedury, kterými musela projít, aby lépe porozuměla tomu, co se děje,“ prozradila maminka. Po 511 dnech strávených v nemocnici se manželský pár rozhodl obdarovat i ostatní děti s podobným postižením a zorganizoval kampaň „Snuggles from Charleigh“. Rodiče vybrali celkem 1 600 plyšových zvířátek a věnovali je nemocnici C. S. Mott v Ann Arboru.

Charleighin boj byl podle rodičů velmi náročný a mnohokrát balancovala na pokraji smrti. Díky své síle se jí podařilo překonat mnoho překážek. „Několikrát byla na hraně a vypadala, že nás opustí. Dokázala ovšem, že jsme se mýlili. V žádné z těch těžkých chvil se nepřestala usmívat,“ popisoval dojatý otec. Dívku v následujících týdnech čeká série dalších operací.

Tagy: