Houbaři mají žně. Dejte pozor na zrádné druhy muchomůrek či pavučinců, varuje mykolog

Houbařská sezona je v plném proudu.

Houbařská sezona je v Česku v plném proudu

Houbařská sezóna je v plném proudu a aktuální počasí jí svědčí. Zatímco většina houbařů-amatérů vyráží hlavně na hřiby, jejich zkušení kolegové vítají pestrou škálu výtečných lupenatých hub. Ideální je hledat ve smrkovém či smíšeném lese.

V lesích se v těchto dnech daří pestré škále hub, a to nejen těch hřibovitých. „Rostou různé druhy pýchavek. A veškeré jsou jedlé, pokud jsou na řezu bílé. Začaly růst strmělky mlženky – typická podzimní houba –, čirůvka fialová, výborná houba do octa, hříbky, nějaký křemenáč,“ vyjmenoval mykolog Jiří Dubec pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Hazard se životy zvířat v plzeňské ZOO. Host házel medvědům do výběhu potraviny včetně hub

Své o tom ví i reportérka CNN Prima NEWS Zuzana Kábelová, která se na houby vydala na pomezí lesů Středočeského kraje a Vysočiny. Nasbírala dva koše ryzců pravých za necelé dvě hodiny. Ryzce lze zaručeně poznat podle sytě oranžové barvy.

Mykolog upozornil na rozdíl mezi ryzcem borovým neboli pravým a ryzcem smrkovým. „Borový roste podél cest. Rozpoznávacím znakem jsou kapičky na třeni,“ vysvětlil Dubec.

Ryzce pravé jsou houbaři velmi oblíbené právě pro svoji chuť. Výborné jsou třeba naložené ve sladkokyselém nálevu nebo jen tak přírodně osmažené na oleji.

Dubec zároveň upozornil i na jedovaté druhy hub, které se dají snadno zaměnit s jejich jedlými dvojníky. „Velice hojně momentálně roste muchomůrka panterová, rostou muchomůrky zelené, ale i celá řada pavučinců, zejména pavučinec plyšový,“ zmínil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodeň vše změnila. V Nových Heřminovech už souhlasí s přehradou, Výborný mluví o selhání

Tagy: