Co dělat, když se ve Španělsku nakazíte covidem? Země přišla s nepříjemným pravidlem

Turisté na Mallorce, ilustrační snímek

V turistických destinacích se raketově šíří covid

Španělská vláda zpřísnila pravidla pro zahraniční turisty, kteří se při cestování nakazí covidem. Hned po zaznamenání prvních příznaků musí totiž nosit roušku, omezit sociální kontakty či se po dobu 10 dnů vyhýbat rušným místům. Toto opatření platí i v případě, že daná osoba nemá na kontě pozitivní test na koronavirus. Na druhou stranu se blízké kontakty nakaženého již nemusejí uchýlit do izolace, ta již v zemi není povinná.

Změna pravidel přišla v momentě, kdy se Španělsko potýká nejen s rychlým šířením velmi nakažlivé subvarianty omikron, ale také s rekordními vedry. Příchozí turisty z celého světa proto čekají o něco přísnější opatření, ktera za doprovodu extrémně horkého počasí mohou znamenat celou řadu nepříjemností.

„V případě potvrzeného případu COVID-19 se doporučuje dbát zvýšené opatrnosti. Je nutné co nejvíce omezit sociální kontakty neustálým nošením roušky – a to po dobu 10 dnů od výskytu příznaků nebo od stanovení diagnózy, pokud jste bez příznaků. Dále je potřeba dbát na hygienické úkony,“ uvedly stránky státní španělské cestovní organizace i web britské vlády. Izolace jako taková ale vynucována není, a to ani pro spolucestující.

„Doporučuje se vyhýbat se kontaktům se zranitelnými osobami a nenavštěvovat velké akce. Pro blízké kontakty potvrzených případů již není povinná izolace,“ dodaly úřady na internetu. Dále doporučují co nejrychleji informovat spolucestující o nákaze a nepřicházet s nimi do styku. Zranitelnými osobami administrativa myslí osoby se zdravotním postižením, těhotné ženy a seniory.

Turistům dělá největší vrásky jedna konkrétní zmínka, a to povinnost nosit roušky nebo respirátory bez ohledu na to, zda má daný člověk pozitivní test na koronavirus či nikoliv. Zkrátka platí, že jakmile se dostaví první příznaky – nebo naopak přijde pozitivní výsledek u bezpříznakové osoby – bude nutné si roušku nasadit nejméně na 10 dní. Za současných veder tak nakažené lidi čeká velké nepohodlí.

Covidové testy jsou ve Španělsku k dostání zdarma v lékárnách. Pokud se příznaky zhorší, je potřeba zavolat na jednu z regionálních horkých linek, kde už čeká anglicky mluvící poradce. „V případě nouze volejte na číslo 112,“ doporučuje se turistům. Co se týče roušek, ty jsou nadále povinné ve veřejné dopravě, nemocničních zařízeních a pečovatelských domech.

Španělsko na začátku června zrušilo pro občany EU povinnost překládat jak příjezdový formulář, tak certifikát o očkování, absolvování testu či o prodělání nemoci COVID-19. Taktéž je tomu i při cestách ze Španělska zpět do České republiky.

Tagy: