Co dělat, když začne psy bolet pohyb? Fyzioterapie už dávno není určená jen lidem

Nepovažujte psí rehabilitaci za luxus. Je to pro ně užitečná prevence, stejně jako pro lidi.

Psí fyziterapie (zdroj: CNN Prima NEWS)

Stejně jako lidi čím dál častěji trápí bolesti zad a krční páteře, i pejsků s problémy pohybového aparátu přibývá. Proto by majitelé neměli opomíjet sebemenší náznak problému. Pokud se u veterináře prokáže komplikace, máte na ni podezření nebo prostě chcete preventivně dopřát kloubům, svalům a vazům svého miláčka péči, zvolte pohybovou terapii. Do jednoho takového fyzioterapeutistického centra pro psy jsme se podívali v rámci pořadu Nový den.

V úvodu bylo řečeno, že psů s problémy s pohybovým aparátem přibývá. Na vině může být takzvané týrání chovem, kdy jsou některé exteriérové znaky psa vyzdvihovány nad jeho zdravotní stav. Psi jakožto živočišný druh se totiž nevyvíjí přirozeně. Do jejich vývoje významně zasahuje člověk a psa přetváří de fakto k obrazů svému.

Proto vznikají například mini varianty běžných plemen, ale také se čím dál častěji vyskytují vrozené vady. Na zodpovědném chovateli, který má chovatelskou stanici a dodržuje standard daného plemene, je, aby spolu křížil jen vyrovnané jedince se zdravou tělesnou konstitucí a vyhovující předepsanému standardu.

Jenomže pandemie zasáhla i do světa zvířat. Pod tíhou osamělého lockdownu se pro pořízení čtyřnohého kamaráda rozhodlo více lidí než obvykle. Chovatelé nestíhají plodit kvalitní štěňata dost rychle na to, aby vyhověli poptávce a útulky zejí prázdnotou. To je do jisté míry pozitivní. Jenomže je tu spoustu těch, kteří nechtějí čekat na psa z chovu, nemají zájem za něj zaplatit odpovídající částku nebo mají strach pořídit si psa z útulku.

A právě ti zabrousí na internet a hledají štěňata vysněného plemene za výhodnou cenu a bez průkazu původu. Jenomže internet je plný takzvaných množitelů. Těm nejde o zdraví ani správný vývoj psa a zvířata „chovají“ v nevyhovujících podmínkách. Jsou zaměřeni čistě na výdělek. Lidé tak koupí sice pejska levně, ale pak o to víc zaplatí, aby ho vůbec udrželi při životě nebo ho zbavili bolesti. A právě tito psi se nezřídka kdy potýkají mimo jiné s problémy pohybového aparátu.

„Přibývá psů z množíren, kde není vrh kontrolovaný. Chovateli, dá-li se mu tak vůbec říct, jde jenom o peníze, takže psy namnoží a prodá novým majitelům. Ti jsou rádi, že si pořídili pejska a vůbec netuší o skrytých problémech. Mají zvíře z nelidských podmínek, žilo v nevyhovujících prostorech, například v malé kleci, takže má problémy s kyčlemi, se zády, štěňata se nevyvíjí správně a vznikají u nich deformity,“ popisuje Jaroslava Cábová, fyzioterapeutka a rehabilitační pracovnice.

Psí bolesti nejsou neviditelné

I když nejste vystudovaný veterinář, můžete problémy začít pozorovat včas. „Je to vidět na pohybu. Pejsek si nesedá klasicky na nohy, ale vytáčí kyčel doprava, doleva, při chůzi sem tam odlehčí nohu, když chodí, škrtá tlapkami o zem nebo se mu může vyloženě kývat kyčel, což je příznak dysplazie. Může mít taky nahrbená záda tak, že vypadá jako velbloud, to zapříčiňuje bolest zad či krční páteře, signálem je i to, že nosí hlavu hodně dolů,“ popisuje možné příznaky Cábová.

Přitom nejlepší pro klid majitele i zdraví psa je prevence. Správná funkčnost pohybového aparátu jde ovlivnit. „Vývoj psa je komplexní záležitost. Nemůžeme oddělovat veterinární péči od stravy a fyzioterapie. Pes potřebuje vitamíny, minerály, omega 3 mastné kyseliny, omega 6 pro správný vývoj kostí, kloubů, vazů, šlach, ale i srsti. Nezbytný je i přiměřený pohyb. Majitel by měl vědět, jak a kolik tomu psovi naložit, aby ho nepřetížil. Když roste, vyvíjí se mu kosti a klouby a je potřeba k pohybu přistupovat postupně a zvyšovat zátěž pomalu. V tom nám může pomoc i hydroterapie,“ vysvětluje.

Nejenom pro lidi je fyzioterapie lék

Pochroumanému psovi můžete dopřát masáž, pravidelnou fyzioterapii nebo s ním vědomě pomocí různých cviků se speciálním vybavením provozovat cvičení na celkové posílení pohybového aparátu a zapojení svalů, které by při běžných aktivitách zůstaly ochablé. Jedním ze způsobů, jak ulevit bolavým místům nebo i preventivně pečovat o zdraví zvířete, je hydroterapie.

„Hydroterapie je skvělá pro rekonvalescenci, pro udržení správného postoje, svalovou kondici i pro celý korzet psa. Často s ní začínáme, například když je pes po operaci a nemůžeme hned začít v plnou rehabilitací, mobilizací a stretchingem,“ popisuje Cábová.

„My se rozhodli pro hydroterapii z důvodu prevence,“ vysvětluje Debbie Turečková, majitelka 11měsíční fenky ohaře Yuli. „Plánuji s Yuli hodně sportovat, tak chci, aby se jí dobře vyvíjely nožičky i celý pohybový aparát. Oslovila mě totiž záhranařina jako dobrovolnický obor. Ohař je lovecké plemeno, které rádo čichá a hledá a já bych toho potenciálu chtěla využít takhle,“ uzavírá.

Jak taková vodní terapie funguje?

„Pracujeme s fyzikou. Voda ve vaně je napuštěná zhruba nad ramenní klouby, zvíře nadnáší a tím mu pomáhá s jeho váhou a šetří tak jeho klouby. Pokud by šlo o pejska s bolestmi, tak mu to od nich uleví a zároveň umožní plný rozsah a pohyb všech kloubů. Šetříme tak všechny chrupavky a je to pro něj pohodlné,“ říká k hydroterapii Cábová.

Tagy: