Přispěla Fialova cesta k americké pomoci pro Ukrajinu? Drobný vliv to mělo, míní Dvořák

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (16)

Cesta Petra Fialy do USA je výrazem velkého diplomatického úspěchu Česka. V Partii na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Zároveň naznačil, že návštěva mohla mít drobný vliv na americké rozhodování o pomoci napadené Ukrajině. Přesto podle Dvořáka konečný verdikt Kongresu zrál delší dobu. Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) rozhodnutí Spojených států ocenila. Podle ní mohlo hrát velkou roli nedávné prohlášení exprezidenta Donalda Trumpa.

„S hnutím ANO se shodujeme, že si nemůžeme dovolit nechat Ukrajinu padnout. Výraznou pomoc z USA všichni vítáme. Určitě to zvedne ochotu a schopnost Ukrajinců bojovat proti Rusku. Doufejme, že půjde o okamžik zlomu,“ řekl Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina je v úzkých, hrozí jí průlom obrany. Washington Post vyjmenoval tři hlavní problémy

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu přijala návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské invazi. Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (v přepočtu asi 1,44 bilionu korun) zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti bylo 112. Nyní návrh poputuje do Senátu, kterým by měl hladce projít. V horní komoře mají totiž většinu demokraté, nikoliv republikáni, kteří zmíněný návrh několik měsíců blokovali.

VIDEO: V druhé části Partie diskutují Decroix (ODS), Bžoch (ANO), Farský (STAN) a Koten (SPD)

Poté, co návrh projde Senátem, by jej měl urychleně podepsat prezident USA Joe Biden. Šéf Bílého domu apeloval na kongresmany, aby pomoci pro Ukrajinu dali zelenou. Do poslední chvíle totiž nebylo jisté, zda návrh projde. Stále více západních zemí upozorňovalo, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzivu.

Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí ocenil. Zároveň připomněl, že během své nedávné návštěvy USA o americké pomoci diskutoval s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem. Mohla mít jeho cesta do USA, popřípadě česká muniční iniciativa pro Ukrajinu, nějaký vliv na rozhodování členů amerického Kongresu?

„Je evidentní, že nějaký drobný vliv to mělo. Ta návštěva je samozřejmě výrazem velkého diplomatického úspěchu Česka. Nedělejme si ale iluze, že to byl Petr Fiala, kdo přesvědčil republikány, aby hlasovali jinak než v minulosti. Myslím, že rozhodnutí Kongresu zrálo delší dobu,“ zmínil Dvořák.

I podle Jermanové je dobře, že Spojené státy uvolnily podporu pro Ukrajinu, stejně tak pro Izrael a Tchaj-wan. „Jsem ráda, že to prošlo. Nejsem ale úplně přesvědčená o tom, že náš premiér Fiala jakkoliv přispěl ke zvrácení rozhodnutí. Americký Kongres je velké mraveniště různých zájmů. Co spíš pomohlo, bylo prohlášení Donalda Trumpa, který sdělil, že přežití Ukrajiny v současné válce proti Rusku je důležité jak pro Evropu, tak i pro Spojené státy,“ uvedla členka ANO během nedělní Partie.

Podle Dvořáka by příznivé prohlášení Trumpa směrem k Ukrajině mohlo být zárukou, že i kdyby kandidát republikánů uspěl v příštích prezidentských volbách, Spojené státy přesto zásadně nezmění svůj postoj k ruské invazi.

Tagy:
válka Ukrajina politika zbraně opozice STAN ODS Petr Fiala Partie Joe Biden Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Martin Dvořák Jaroslava Pokorná Jermanová vláda USA Rusko munice Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických