Množství nakažených poletí vzhůru, varují odborníci. Co nová vlna covidu způsobí?

Testování na koronavirus

Česká republika se poprvé v období pandemie potýká s bezprecedentní letní covidovou vlnou. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška budou čísla nakažených stoupat ještě týden či dva. Roste zároveň počet hospitalizací s covidem, přesto Dušek ubezpečuje, že vážně nemocných „není příliš“. Biochemik Jan Konvalinka však varuje před podceněním nových mutací omikronu.

„Jsme ještě na cestě vzhůru a podle běžných modelů tak půjdeme ještě přibližně týden či dva. Společně s námi také Rakousko, Neměcko, Švédsko či Francie. Pak by to mělo nějakým způsobem kulminovat a začít zase klesat,“ sdělil Dušek v pátek pro CNN Prima NEWS.

Vlna varianty omikron BA.4 a BA.5 prošla již několika státy a všude vypadala v podstatě totožně – několikatýdenní nárůst a nikterak dramatické zaplnění nemocnic, přesto se šéf ÚZIS obává, že i přes očekávaný pokles zanechá vlna ve společnosti spoustu viru, což může být nebezpečné před nastupujícím podzimem.

„Opravdu nevím, kde se to zastaví, jsou to velmi nakažlivé subvarianty viru, které mohou dobrzdit i na poměrně velkém množství nakažených, které v populaci zůstanou, takže výzva k očkování na podzim je jednoznačná,“ vysvětlil Dušek.

Málo supertěžkých případů

Zdůrazňuje však, že vážných případů není příliš. „Zdravotní dopad tohoto letního šíření se zatím jeví jako relativně zvládnutelný a nízký, ale nechci to bagatelizovat. Hlásí to také okolní státy jako například Portugalsko. Také ve Švédsku vidí pouze malé množství supertěžkých průběhů. Narůstá sice počet hospitalizací, ale na jednotkách intenzivní péče bylo v pátek reportováno s covidem pouze 26 lidí. V zranitelných částech obyvatelstva jsme totiž poměrně značně proočkováni, a to drží silný ochranný efekt proti silným průběhům nemoci,“ sdělil Dušek s mírným optimismem.

Na páteční tiskové konferenci hovořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) o tom, že se již nechystá zavést přísnější opatření. V žádném případě nechce, aby PCR test znovu patil jako vstupenka například do kina. „Covid je nesmírně závažnou nemocí, jednou z nejzávažnějších respiračních nemocí vůbec, ale už máme tolik informací, že může převládnout medicína nad politikou,“ vysvětlil ministr.

Možná největší vlna vůbec

Testy v minulém týdnu v Česku odhalovaly přibližně 2 000 nových případů denně. Vzhledem k nízkému počtu testovaných lze odhadovat, že ve skutečnosti se nakazilo více lidí. Například biochemik Jan Konvalinka se odkazuje na množství covidu v odpadních vodách v Praze.

„Vlna není jen obrovská. Je vůbec největší, jakou jsme kdy měli. A ten nárůst je dramatický. Je velmi rychlý. Práce kolegy Bartáčka z VŠCHT (o množství covidu v odpadních vodách, pozn. red.) mě přesvědčují, že to, co vidíme, není ani špička ledovce, že to je opravdu taková sněhová kulička na vrcholu velké ledovcové hory. To je ta špatná zpráva. Toho viru je tady strašná spousta. Promořenost je obrovská,“ sdělil v rozhvoru pro Český rozhlas.

Biochemikovi se nelíbí rovněž srovnání se západní Evropou, kde prošla vlna bez větších problémů. „Hezký příklad je třeba Portugalsko, které má asi 10 milionů lidí, podobně jako my. A tam ta vlna BA.4, BA.5 už skončila. Na jejím vrcholu umíralo 30 nebo 40 lidí denně. A je třeba říci, že Portugalsko je pravděpodobně podobně promořené jako my a je mnohem víc proočkované. Čili já bych tak úplně klidný nebyl,“ doplnil Konvalinka.

V pondělí přibylo v Česku 2895 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je největší nárůst od druhé poloviny dubna a o 863 více než před týdnem. V nemocnicích bylo 524 lidí s covidem, z toho 17 ve vážném stavu. Před týdnem v nemocnicích s nemocí leželo o 55 lidí méně.

Tagy: