Covid je pro sportovce obrovský soupeř, říká Neumannová. Jakým stresům čelila dříve sama?

Rozhovor s Neumannovou

Sledování olympiády si nenechá ujít ani bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která si z her odvezla celkem šest cenných kovů. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS uvedla, že sportovcům nezávidí komplikace spojené s covidem a prozradila, s jakými stresy bojovala sama.

„Když sportovec jede na olympiádu, není to jednoduché. Nesmí onemocnět, v této době ještě covidem, a musí závodit bez fanoušků. Je to obrovská škoda, ale sportovci chtějí soutěžit. Covid je však obrovský soupeř,“ uvedla Neumannová. Složitou situaci prý olympionikům nezávidí.

Obzvláště sportovec, který jede na olympiádu jako favorit, je samozřejmě pod velkým stresem. V roce 2006 si roli favoritky sama vyzkoušela. „I když na olympiádu v Turíně vzpomínám v tom nejlepším, byla to i psychická zátěž. Věděla jsem, že jsou to moje poslední olympijské hry a že jsme pro přípravu udělali všechno,“ popsala.

Přestože se Neumannová olympiády zúčastnila víckrát, slavnostní zahájení zažila jen jednou, paradoxně to bylo na letní olympiádě v Atlantě v roce 1996, kde závodila na horských kolech. „Po zahájení jsem vždy závodila, což se neslučovalo s tím, abych stála na stadionu, ten program byl náročný. Když má sportovec priority, tak nemůže zažívat hezké olympijské záležitosti,“ řekla v pořadu Nový den.

Dcera se věnuje atletice

Zda v jejích závodních šlépějích půjde její dcera Lucie, které letos bude devatenáct let, se teprve uvidí. „Lucka je atletka, po ukončení mé kariéry jsme se přesunuli ze Šumavy do Prahy, takže bylo jasné, že zimní sport nepůjde. Nechala jsem jí ale prostor, ať si vybere a k atletice se dostala sama,“ prozradila Neumannová.

Olympiáda je pro její dceru zatím jeden velký sen. „Snaží se a dělá pro to všechno. Záleží však na zdraví, to je u sportovců nejdůležitější,“ dodala.

Neumannová nadále zůstává ve světě sportu alespoň jako komentátorka letošních závodů v běhu na lyžích. Sledovat bude ale i další sporty. „Fandím všem českým sportovcům, je to úžasná příležitost. Těším se na Sáblíkovou, Ledeckou, ale i na hokej. Budu trávit hodně času u televize,“ dodala.

Tagy: