Covid pas je omyl, země budou chtít negativní test, předpokládají cestovky

Dovolená u moře

Řada cestovních kanceláří pozastavila, nebo zcela zrušila svoji činnost, a to v důsledku pandemie koronaviru. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je pro ně slibovaný příspěvek od státu nedostačující a představuje pouze kapku v moři. Na to, za jakých podmínek by si představoval cestování, odpověděl v pořadu CNN Prima NEWS 360° Pavlíny Wolfové.

„Těch 500 milionů pro cestovní kanceláře nemůže být dostačujících. V porovnání s hoteliéry, kterým byl příspěvek vyčíslen na 10,5 miliardy, když mají stejný obrat jako cestovní kanceláře, je to málo,“ sdělil Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Ze zmíněných 500 milionů navíc nejdou plně peníze jen kancelářím, ale třeba i průvodcům a dalším. „Ministerstvo nevnímá tu situaci tak, jako my. Kdybychom spadali pod ministerstvo průmyslu a obchodu, byli bychom v lepší situaci,“ doplnil.

Vyvrátil taky tvrzení, že by se za cestování v době pandemie koronaviru připlácelo. „Situace je velmi výhodná pro klienty v tom, že cestovní kanceláře vybírají nízké zálohy či rezervační poplatek. Pokud si někdo vybírá letní dovolenou, zaplatí malý rezervační poplatek a ví, že bude dovolená podle jeho přání. V opačném případě se mu malé peníze vrátí,“ sdělil.

I když je riziko, že by se někteří na vytouženou dovolenou nedostali, nebál by se. „Všechny země, které žijí z turistiky, se budou snažit pro to něco udělat. A už teď vidíme markantní nárůst cestujících,“ doplnil s tím, že v poslední době lidé rádi cestují třeba do Tanzánie nebo na Maledivy. Tam se například turisté dostanou za 12 tisíc, namísto původních 20 tisíc.

Pandemie koronaviru má ale samozřejmě velký dopad na cestovní ruch. „Určitá část společnosti se bojí cestovat, bojí si sednout do letadla a bude cestovat třeba jen po České republice. Ostatní lidé ale už teď cestují a akceptují, že musí mít testy,“ uvedl.

Covid pas je ale podle Papeže omyl. „Když se dozvíte, že je člověk očkovaný, může být i přesto nosičem viru a covid pas tak nebude nic znamenat. Země, které to budou brát vážně, nechají cestovatele prokázat i negativním testem,“ doplnil.

Na jednotných podmínkách se ale všechny státy nikdy nedohodnou. „Svět se nedohodne, možná Evropská unie. Když se podíváme na odlišný přístup k očkování, nevěřím tomu.“

Zastává se však lyžařských areálů. „Kdyby se hoteliérům umožnilo s negativním testem ubytovat lidi, to je návod. Lyžaři nejsou nebezpeční. Už když se podíváme, jak jsou oblečení, v jakých vzdálenostech se pohybují po sjezdovkách, bylo by to snadno řešitelné. Zmatek je ukázka toho, že pokud se věci neřeší logicky, zavládne anarchie,“ uvedl důrazně.

Námitka, že koronavirus se k nám dostal právě z jarního lyžování v Itálii, je podle něj nesmysl. „Je to mýtus, který se snad už ani nesnažím vyvracet,“ uzavřel.

Tagy: