Cvičení na mobilizaci vyvolalo poprask. Jak vypadaly vojenské odvody nanečisto?

„Byl jste shledán způsobilým k vojenské službě.“ Verdikt odvodové komise si ve čtvrtek vyslechly desítky lidí po celé republice. Tentokrát to ale bylo jen nanečisto. Armáda pouze zkoušela, jak rychle by byla schopná obnovit systém odvodů a co by to všechno obnášelo.

Plán armády uspořádat nácvik odvodů vzbudil velké emoce už před několika týdny, když jej Jindřich Rajchl, předseda strany PRO a svolavatel protivládních demonstrací, označil za plíživou přípravu mobilizace. „Tak, přátelé, začíná jít do tuhého! Kdo chce, může si jistě myslet, že je to jen takový test připravenosti. Já osobně se ale domnívám, že je to další krok v jejich plánu,“ napsal Rajchl v hojně sdíleném a komentovaném příspěvku na sociální síti.

ČTĚTE TAKÉ: Jak by vypadala mobilizace v Česku? Civilisté si jdou pro zbraň mezi posledními

Armáda ale přípravu mobilizace jednoznačně odmítá. „Odvody cvičíme průběžně každý rok, letos je to pouze výjimečné tím, že se to koná ve všech krajích ve stejném čase,“ vysvětluje Jana Horňáková pověřená řízením Krajského vojenského velitelství v Liberci.

V Česku aktuálně žijí statisíce lidí, kteří u odvodu nikdy nebyli a stát tím pádem netuší, zda jsou schopni obléknout uniformu. „Branný zákon říká, že odveden může být každý občan České republiky ve věku od 18 do 60 let, týká se to mužů i žen. Podmínkou je zdravotní způsobilost,“ uvádí Horňáková.

Jedním z míst, kde se odvody nacvičovaly, byl i Jablonec nad Nisou. V tamní sportovní hale figuranty sehráli vojáci z povolání. Po registraci odevzdali vzorek moči a podrobili se standardní zdravotní prohlídce včetně měření výšky, váhy nebo krevního tlaku.

„Já jsem u odvodu byl v roce 1999 a od té doby se toho hodně změnilo. Pamatuji si, jak nás tam stálo 50 kluků jenom v trenýrkách, osobní a zdravotní detaily se probíraly přede všemi, žádné soukromí. Teď se klade mnohem větší důraz na ochranu osobních údajů,“ popisuje svůj dojem Radek Schuster, který si podle očekávání od odvodové komise vyslechl, že je schopný vojenské služby.

U každé zdravotní prohlídky musejí být dva lékaři – to aby se předešlo pochybám o výsledku. Vojáci doufají, že v případě potřeby by zdravotníků byl dostatek. „Já pevně doufám, že ve stavu ohrožení státu by to nebyl problém a každý by cítil svou občanskou povinnost pomoci,“ sděluje ředitelka krajského vojenského velitelství.

Cvičení ukázalo, že každá odvodová komise zvládne za jeden den posoudit stav 25 lidí.

Tagy: