Čtyři promile nadýchala cyklistka po nehodě v Týništi. Přibývá opilých, kteří bourají na kole

Zhruba každý třetí cyklista, který způsobí dopravní nehodu, je pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z nejaktuálnějších statistik. Podle dopravních expertů přibývá mužů a žen, kteří šlápnou do pedálů poté, co požili alkohol. V Týništi nad Orlicí tento týden bourala cyklistka, jež nadýchala čtyři promile.

V roce 2021 zavinili cyklisté pod vlivem alkoholu více než 750 nehod. O rok později už jich bylo 820. Někteří cyklisté, které štáb CNN Prima NEWS oslovil, tvrdí, že jedno nebo dvě piva k jejich sportu patří a nulová tolerance alkoholu by se tak měla zrušit. „Přijel jsem na kole. Jedno nebo dvě není problém,“ řekl jeden z dotázaných cyklistů. S jeho tvrzením pak souhlasil i další muž. „Jedno malé je úplně v pohodě a jedno velké také není špatné,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Pitný režim je důležitý, voda nestačí. Jak je to s alkoholem a od čeho lékař odrazuje?

„Někdo řekne, že malé pivo nezaškodí. To není pravda. Malé pivo rovná se zhruba 0,2 promile v krvi. To samo o sobě zvyšuje riziko, že cyklista havaruje, na šestinásobek,“ vysvětloval dopravní expert Roman Budský. „Zhruba ty dvě desetiny promile odpovídají větší tendenci riskovat. Nemusí to být jen přilba, může to být i předjíždění, zatáčení, rychlost. Sklon riskovat rozhodně vyvolávají i malé dávky alkoholu,“ potvrdil psychiatr specializovaný na léčbu návykových nemocí Karel Nešpor.

„V případě, že kolegové zastaví cyklistu, který nadýchá do jedné promile, tak je pokuta do 20 tisíc korun. V případě, že je tam hladina alkoholu nad jednu promile, pokuta je až 50 tisíc,“ popsal, co hrozí opilým cyklistům, mluvčí policejního prezidia David Schön.

Podle expertů alkohol asistuje u 30 procent nehod, které zaviní cyklisti. „To je jednoznačně nejvyšší podíl ze všech skupin účastníků silničního provozu. Pro doplnění udávám, že u chodců je to zhruba dvanáct procent, u automobilistů zhruba pět procent,“ doplnil Budský. Američtí experti navíc přišli s tvrzením, že zatímco u řidiče auta 0,8 promile alkoholu zvyšuje riziko nehody pětkrát, u cyklisty je to dokonce dvacetinásobně.

A jaká je tolerance alkoholu v ostatních státech? Vedle České republiky platí nulová tolerance například na Slovensku, v Maďarsku nebo Rusku. Naproti tomu ve většině evropských zemí, třeba v Rakousku, Německu, Itálii, Chorvatsku nebo Bulharsku, cyklistům prominou až půl promile. Ve Velké Británii není trestné dokonce ani 0,8 promile alkoholu v krvi.

Tagy: