Cyklóna Heike se řítí na střední Evropu, přinese silné bouřky a lijáky. Kdy udeří v Česku?

Na střední Evropu se řítí bouřky.

Počasí (19.7.2024 7:07)

Na střední Evropu se z Francie řítí tlaková níže Heike. Přinese s sebou silné bouřky doprovázené především vydatným deštěm, ale i větrnou smrští nebo krupobitím, upozorňují němečtí meteorologové. V neděli silné bouřky udeří i v Česku.

Německá meteorologická služba hlásí možné první bouřky na sobotu odpoledne, a to zejména nad Alpami. V noci na neděli zesílí a postupně se budou ze západu přesouvat na východ. Doprovodí je silný déšť, kroupy a silný vichr s nárazy mezi 65 až 100 km/h.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s neviditelným nepřítelem: Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, jaký vliv má na naše zdraví?

Týdeník Focus píše v souvislosti s víkendovou předpovědí o bouři Heike, která se do střední Evropy přesouvá z Francie. Do nedělního poledne se její zbytky rozšíří právě i do Německa. Jejich podoba se však bude v jednotlivých regionech lišit. Někde hrozí krupobití, silný déšť nebo takzvaný downburst. Ten se dá snadno splést s tornádem. Jedná se však o větrnou smršť, která vzniká ze silného sestupného proudu bouře nebo bouřkového systému.

Ačkoliv downbursty v Evropě většinou nemají tak ničivé dopady jako například ve Spojených státech, i u nás po sobě dokážou zanechat pořádnou paseku. Vloni například větrná smršť a downburst poničily areál termálního koupaliště Podhájska na jihu Slovenska.

V Německu se bude v neděli linie bouřek táhnout z Hamburku přes Hannover a Kassel do Erfurtu, Norimberku až do Mnichova, přičemž mezi jednotlivými bouřkami mohou být větší časové prostoje. Napršet během nich může až 60 litrů na metr čtvereční. Hrozí proto bleskové povodně a záplavy, píše Focus. Bavorsku mimoto hrozí i silné krupobití.

Němečtí meteorologové varují před obzvlášť silnými bouřkami i v Alpách. Mluví dokonce o možných „kobercích krup“.

Bouřky zasáhnou i Česko

Silné bouřky udeří po víkendových vedrech i v Česku. „Změna počasí dorazí z neděle na pondělí, kdy nás pravděpodobně bude přecházet studená fronta,“ sdělila meteoroložka Michaela Valachová pro CNN Prima NEWS. Ačkoliv by zpočátku neděle měla být obloha ještě jasná až polojasná, v průběhu dne bude od západu oblačnosti přibývat a v západních Čechách se budou objevovat první přeháňky a bouřky.

Oproti předchozím tropickým dnům by se mělo příští týden výrazněji ochladit. „Minimálně v první polovině se tropických teplot určitě nedočkáme,“ zmínil meteorolog Martin Adamovský ve vysílání CNN Prima NEWS. V pondělí bude oblačno až zataženo. Na většině území zaprší a hrozí i silné bouřky. Teploměry naměří 22 až 27 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Spalující výheň sežehne Evropu: Teploty vystřelí až na 45 °C ve stínu, vliv má africký fenomén

Tagy:
Německo počasí bouřka Francie Evropa Alpy katastrofa Focus Bavorsko Česko přírodní katastrofa střední Evropa katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa