Další čínská provokace? Pět jejích balistických raket dopadlo do japonské ekonomické zóny

Balistické rakety

Čína vypálila rakety přes Tchajwanský průliv

Pět čínských balistických raket dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny, napsala agentura Kjódó s odkazem na japonskou vládu, která incident odsoudila. Něco takového se stalo poprvé, uvedl podle agentury Reuters japonský ministr obrany Nobuo Kiši. Ministr dodal, že Japonsko již podalo stížnost diplomatickou cestou. Výlučná ekonomická zóna se rozkládá do 200 námořních mil, tedy 370 kilometrů od pobřeží.

Čínská armáda ve čtvrtek ráno zahájila vojenské cvičení včetně ostrých střeleb ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan v reakci na úterní návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově.

Podle Tchaj-wanu vypálila Čína 11 balistických raket Tung-feng (Dongfeng) v okolí ostrova. Pět jich dopadlo do výlučného ekonomického prostoru Japonska u ostrova Hateruma. Ministerstvo obrany Tchaj-wanu v prohlášení uvedlo, že rakety letěly vysoko v atmosféře a nepředstavovaly žádnou hrozbu. Kvůli utajení ale neupřesnilo, jakou měly dráhu. Japonské ministerstvo obrany vychází z toho, že nejméně čtyři rakety letěly nad územím Tchaj-wanu a přeletěly Tchaj-pej.

Čínská armáda také vyslala 22 bojových letadel přes linii, která dělí průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou. Kvůli krátkému narušení vzdušného prostoru bylo tchajwanské letectvo v pohotovosti. Střední linie, která dělí Tchajwanský průliv, je podle nepsaných pravidel dělící čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu.

Tchajwanské ministerstvo obrany rovněž uvedlo, že armáda použila světlice, aby odstrašila čtveřici čínských dronů, které letěly nad souostrovím Ťin-men. To patří k Tchaj-wanu, leží však daleko od hlavního ostrova, jen zhruba deset kilometrů od čínského pobřeží.

Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši vyjádřil nad cvičením vážné znepokojení a dodal, že Tokio očekává, že otázky týkající se samosprávného demokratického ostrova budou vyřešeny mírovou cestou.

Kreml Čínu hájí

Naproti tomu Kreml prohlásil, že Čína má suverénní právo provádět rozsáhlá vojenská cvičení v okolí Tchaj-wanu, a obvinil Spojené státy z uměle vyvolaného napětí v regionu. „Bylo vyprovokováno návštěvou Nancy Pelosiové. Byla to naprosto zbytečná návštěva a zbytečná provokace,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ministři zahraničí zemí G7, včetně Japonska, navíc ve středu vyzvali Čínu, aby řešila napětí v oblasti Tchajwanského průlivu mírovým způsobem. Čína ve čtvrtek v reakci na to zrušila bilaterální jednání mezi čínským ministrem zahraničí Wang Iem a Hajašim. Čínská strana je totiž podle mluvčí čínské diplomacie, Chua Čchun-jingové, velmi nespokojená se společným prohlášením zemí G7 o Tchaj-wanu.

Tchajwanská prezidentka zdůraznila, že Tchaj-wan se nebude vyhýbat obraně svého území. Čína podle ní narušila mezinárodní svobodu plavby a poškodila status quo a stabilitu v regionu. Čínské cvičení bude pokračovat až do neděle.

Tagy:
Japonsko balistická raketa návštěva ministr zahraničí Tchaj-wan Čína Moskevský Kreml Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosi Jošimasa Hajaši