Další konflikt ve světě? Ázerbájdžánci podnikli mstivou operaci v kritickém regionu

Vojáci Ázerbájdžánu v Náhorním Karabachu.

Ázerbájdžánská operace v Náhorním Karabachu

Už několik měsíců probíhá válka na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo svojí únorovou invazí, Čína aktuálně shromažďuje techniku blízko Tchaj-wanu a vyhrožuje, a nyní přichází další napětí. Ázerbájdžánci totiž v nestálém regionu Náhorní Karabach podnikli vojenskou operaci proti místním ozbrojencům, kteří straní Arménům. Oblast je dlouhodobě sporným územím, o které Ázerbájdžánci už několikrát válčili s Arménií.

Informace o střetu přinesla s odkazem na ázerbájdžánské ministerstvo obrany zahraniční média. Podle resortu situaci ve středu započal „provokativní úder nelegálních ozbrojených skupin Arménie“, který měly podniknout na území Ázerbájdžánu.

Ministerstvo navíc uvedlo, že ozbrojenci se k útoku odhodlali i přes to, že se v oblasti pohybují ruští vojáci. Ti do oblasti dorazili již před časem, aby zde působili coby mírové síly a zabránili eskalaci konfliktu mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

Ozbrojenci se měli podle Ázerbájdžánců pokusit obsadit vyvýšeninu v horách, aby si zajistili výhled na regiony Kalbajar a Lachin. „Chtěli si zde zřídit nové bojové pozice,“ tvrdí ministerstvo.

Ázerbájdžán následně zahájil svůj protiúder. Operaci navíc pojmenoval „Pomsta“. Podle dostupných informací ve svém snažení uspěl a získal zpět své pozice v horách na západě země, poblíž hranic s Arménií.

Resort obrany k tomu ještě zveřejnil video, na kterém zachycuje své letecké údery proti údajným nepřátelským ozbrojencům z Náhorního Karabachu.

Ázerbájdžánci útočí od pondělí, hlásí Náhorní Karabach

Představitelé Náhorního Karabachu již v pondělí obvinili Ázerbájdžán, že proti spornému regionu podniká útoky na severu a severozápadě. Již v pondělí se měli podle vojáků Náhorního Karabachu jejich protějšci z Ázerbájdžánu „snažit překročit linii doteku“.

„Arménská strana neutrpěla žádné ztráty. Situace zůstává napjatá,“ hlásil Náhorní Karabach v pondělí večer. Až 95 procent místní populace se totiž hlásí k arménské národnosti, ačkoliv oficiálně spadá pod Ázerbájdžán.

Samotní Ázerbájdžánci doposud odmítali, že by na Náhorní Karabach zaútočili. Jejich středeční zpráva je tak jejich prvním oficiálním přiznáním akce.

Mír v regionu je nejspíš utopií

Situace v Náhorním Karabachu je dlouhodobě velmi nestálá. O region se už léta pokouší Arménie, která své snahy zdůvodňuje převážně arménskou populací v oblasti. Ázerbájdžán se ovšem nechce svého území vzdát, ačkoliv nad ním nemá kontrolu. Kromě toho i tento stát má zálusk pro změnu na některé území v Arménii.

V nedávné době kvůli tomu již vypukly dvě války o Náhorní Karabach, které ovšem až na drobné změny situaci příliš nevyřešily. Ázerbájdžán se může spolehnout zejména na podporu Turecka, Arménii naopak zřetelně pomáhají Rusové.

V minulém měsíci se přitom ještě zdálo, že by se vzájemné vztahy v regionu mohly zlepšit. Takto hovořil americký ministr zahraničí Antony Blinken poté, co si telefonoval jak s představiteli Arménie, tak Ázerbájdžánu. Blinken následně hovořil o „historické možnosti dosáhnout míru v regionu“.

Tagy: