Aerolinky potřebují další miliardy. Šéf letecké asociace odhadl, kdy nebe znovu ožije

Letecké společnosti dosud získaly vládní podporu v objemu 170 miliard dolarů. Aby přežily opětovný nápor pandemie koronaviru, budou potřebovat dalších 70 až 80 miliard. Myslí si to prezident Mezinárodní asociace leteckých přepravců (IATA) Alexandre de Juniac.

Zatímco běžně letecké společnosti přepraví ročně kolem 4,5 miliardy cestujících, loni to bylo o 60 procent méně, tedy jen asi 1,8 miliardy. Koronavirová krize si doposud vyžádala krach až čtyřiceti aerolinek, přestože už globální letecký průmysl získal vládní podporu v objemu kolem 170 miliard dolarů (v přepočtu necelých 3,7 bilionu korun). Podle BBC to uvedl prezident Mezinárodní asociace leteckých přepravců (IATA) Alexandre de Juniac.

De Juniac odhaduje, že globální letecký průmysl dosud přišel bezmála o 120 miliard dolarů. Další desítky miliard prý ještě ztratí. I proto by podle šéfa IATA měly vlády ještě aerolinkám pomoci finančními injekcemi ve výši 70 až 80 miliard dolarů (1,5 až 1,7 bilionu korun). V opačném případě by se tak mohl rozšířit seznam dosud zkrachovalých leteckých společností.

„Je pravděpodobné, že se počet bankrotů bude zvyšovat, i proto je třeba, aby vláda i nadále pomáhala,“ uvedl de Juniac. Trh zatím opouštěli zejména malí hráči v podobě nízkonákladových aerolinek.

Obnovení provozu? V červnu

Pro letecký průmysl však bude klíčové, kdy se letadla na nebe opět ve větším měřítku vrátí. K prvnímu podstatnému rozvolnění by podle de Juniaca mohlo dojít letos v červnu. Tou dobou už svět pocítí rozsáhlejší pozitivní dopady právě probíhajícího očkování, míní šéf IATA.

Mezinárodní asociace leteckých přepravců nyní pracuje na vývoji aplikace, která by mohla usnadnit cestování. Pasažéři by s její pomocí mohli prokazovat, že jsou proti koronaviru očkovaní nebo mají negativní test. Ty budou zřejmě podmínkami jednotlivých zemí pro vpuštění zahraničních návštěvníků. IATA věří, že se aplikaci podaří představit do konce letošního března.

Tagy: