Schillerová obvinila vládu z boomu daňových úniků. Směšné a absurdní, reaguje ekonom

V přímém přenosu sledujeme boom daňových úniků, který je srovnatelný s érou lehkých topných olejů. S tímto obviněním přišla bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vůči vládě Petra Fialy (ODS). Daňové úniky měla podle ní režírovat ODS, která nedokázala do veřejných rozpočtů vybrat 82 miliard korun. Hlavní ekonom BHS a poradce premiéra Štěpán Křeček pro CNN Prima NEWS řekl, že se jedná o absurdní a směšné obvinění.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová reagovala na čísla plnění státního rozpočtu za minulý rok. I když se povedlo vybrat 1,39 bilionu korun a vzrostl výběr z příjmů právnických osob, Schillerová na adresu vlády Petra Fialy nešetřila kritikou. „Stát loni nedokázal do veřejných rozpočtů vybrat 12 miliard korun na dani z tabáku, 24 miliard na DPH a 46 miliard na windfall tax. Jen tyto položky dělají 82 miliard korun,“ uvedla.

Podle Schillerové je to vyšší částka, než kterou ušetřil daňový balíček. „Sledujeme boom daňových úniků v režii ODS srovnatelný s érou lehkých topných olejů,“ dodala bývalá ministryně financí. Narážela tím na aféru z devadesátých let minulého století, kdy se prováděly nelegální obchody s rozdílnou výší spotřební daně.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček tento argument ale striktně odmítá. „Je to směšné a absurdní. To srovnání je navíc hodně nepatřičné. V poslední době jsme si ale začali zvykat, protože rétorika je posunutá směrem k extrému,“ řekl.

Ekonom namítá, že u spotřební daně z tabáku převládá spíše zdravotnický než ekonomický názor. Cigarety a tabákové výrobky jsou totiž každoročně zdaňovány vyšší sazbou. „Minimálně u cigaret jsme za Lafferovým bodem – tedy kdy je zdanění tak vysoké, že se snižuje výnos daně,“ řekl poradce premiéra.

Skokové zvyšování daně přitom začalo už za ministryně Aleny Schillerové v době druhé vlády Andreje Babiše. Například už v roce 2021 vzrostlo inkaso u spotřební daně. Stát proto nevybral tolik, kolik plánoval.

Slabší výběr DPH může letos stát vyrovnat

Schillerová také zmínila daň z nadměrných zisků. Ta byla ministerstvem financí Zbyňka Stanjury nadhodnocená, což kritizovali mnozí odborníci. Podle Křečka se jednalo o paskvil, na který se společnosti velmi dobře připravily. „Samozřejmě banky část peněz optimalizovaly. Peníze skončily na vyšších úrocích u spořicích účtů a lidé tyto peníze mohou utratit v letošním roce,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Alena Schillerová zkritizovala vládu za úpravy pravidel pro mimořádné valorizace. Co jí nejvíce vadilo?

Podle stínové ministryně také pokulhával výběr daně z přidané hodnoty. Přitom DPH se v letošním roce změnila a místo tří sazeb vznikly dvě. Podle Křečka jsme v minulém roce mohli vidět větší nákupy v zahraničí či odkládání nákupů na pozdější dobu. „Pomohlo to zkrotit inflaci,“ reagoval na výtku Schillerové.

„Stát nemá jednoleté horizonty. Krize přesahují do mnoha let a podobně jsou na tom ekonomické výhledy. Pokud se situace nějak vyvinula ve 12 měsících, tak v následujících 12 měsících můžeme vidět větší výběr DPH kvůli odložené spotřebě,“ dodal ekonom.

Tagy: