Ve čtvrtfinále musíme zkrotit Schicka a českou agresivitu, ví dánští fanoušci

Mikkel Højlund Zacho a Frederik Grony budou v sobotu večer usedat k televizi stejně nervózně, jako čeští fanoušci. Přát však budou svým – Dánsku. A pevně věří, že pro ně čtvrtfinále Eura dopadne vítězstvím. Dvojice z Odense v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popisuje nejen dojmy z očekávané bitvy, ale i co s dánským týmem a celou zemí udělal kolaps Christiana Eriksena v prvním utkání turnaje.

Budou po čtvrtfinále šťastnější Češi, nebo Dánové?
Grony:
Nebudeme to mít proti vám ani trochu jednoduché. Pochopil jsem, že máte mužstvo, které je o výsledek odhodlané bojovat až do poslední vteřiny. Navíc si myslím, že přesun do rozpáleného Baku bude větší problém pro nás. Čeká nás opravdová bitva se spoustou akce, v níž bude víc než kdy jindy záležet na tom, kdo vstřelí první gól. Češi se zatím prezentují hodně agresivní hrou, s tím se budeme muset vyrovnat.
Zacho:
Taky si myslím, že to bude dobrý mač. Pojede se naplno, bude to řež. Jak my, tak Češi se vyznačují týmovou hrou. Mám ale dojem, že toho nečekáte od svého mužstva tolik, jako my od dánského. V případě prohry tedy podle mého nebudou Češi tolik nešťastní, jako bychom byli my.
Grony:
Já říkám, že vyhrajeme 2:1 v prodloužení. Za nás dají gól Dolberg a Mæhle, za soupeře Schick.

Dánský trenér Kasper Hjulmand tvrdil, že z českého postupu přes Nizozemsko nemá radost, protože Schicka a spol. považuje za těžšího protivníka. Máte stejný dojem?
Zacho:
Něco na tom je. Jak už jsem řekl – stejně jako my hodně sázíte na týmového ducha, to Nizozemci spoléhali na velká jména.

Jaký dojem na vás udělala obě mužstva v dosavadním průběhu turnaje?
Zacho:
Pokud si odmyslím náš první zápas proti Finsku, z něhož se kvůli kolapsu Christiana Eriksena nedá nic vyvozovat, hráli jsme zatím velmi dobře. Dánská parta je plná bojovníků, kteří se do každého soupeře zakousnou a nepustí. Všechno dělají v rychlém tempu, navíc to jsou kvalitní fotbalisté. Češi? Abych se přiznal, moc vašich zápasů jsem neviděl. Určitě jsem ale nečekal, že se dostanete do čtvrtfinále.
Grony:
Musím se sklonit před tím, co s dánským týmem udělal kouč Hjulmand. Je to brilantní taktik, na tomhle šampionátu navíc dává důvěru spoustě mladých hráčů, což v dánské reprezentaci nebývalo příliš zvykem. Díky tomu všemu si u nás současný nároďák získal srdce spousty lidí.

Jistě nejen díky tomu. Velké sympatie získal i kvůli způsobu, jakým se vyrovnal s hrozivým Eriksenovým kolapsem přímo při utkání proti Finsku.
Zacho:
To bylo šílené. Když jsem se na to díval v televizi, nějakou chvíli mi vůbec nedocházelo, co se vlastně děje. Záhy bylo ovšem jasné, že Eriksen vůbec nereaguje, takže jsme se všichni hrozili, jak to dopadne. Celé Dánsko z toho bylo v šoku.
Grony:
Byl to zápas, který nám zlomil srdce. A Eriksenovy spoluhráče to ze samozřejmých důvodů úplně vyvedlo z konceptu. Očividně je vůbec nezajímalo, že s Finy v dohrávaném souboji prohráli 0:1. Šlo jim o jediné: Aby se z toho Christian dostal. Jakmile pak představitelé mužstva oznámili, že už je mu líp, okamžitě dodávali, že odteď budou na hřišti bojovat i za něj.
Zacho:
Což se podle mého i děje. Pro ně je Eriksenovo neštěstí zároveň i obrovskou motivací, hodně je to nakoplo. Nevyhrávají pochopitelně pouze pro něj, taky pro svou zemi, pro sebe. Dánská reprezentace se poslední dva, tři roky držela v žebříčku FIFA do patnáctého místa, tak chce světu dokázat, že to bylo právem.

Program ME 3. července

Čtvrtfinále

18:00 hodin, ČESKO–Dánsko
21:00 hodin, Ukrajina–Anglie

Je Eriksenova absence pro Dánsko velkou herní ztrátou?
Zacho:
Rozhodně. Patří mezi kvalitní hráče, kteří dokáží podržet mužstvo v duelech s opravdu silnými protivníky.

Překvapilo vás, jak daleko se dánský výběr bez své opory dostal?
Zacho:
Nemůžu říct, že by mě to vyloženě překvapilo. Spíš jsem nečekal, že by mohli hrát tak dobře. Že budou střílet tolik gólů. To je fantazie.

Je teď díky tomu ve vaší vlasti fotbalová horečka?
Zacho:
Lidi to chytlo. I ti, kteří se o fotbal obyčejně nezajímají, se do něj nyní zbláznili. Ve vzduchu visí, že se může povést něco velkého. Mezi Dány panuje hodně pozitivní atmosféra.

Na jakého dánského fotbalistu by si Češi měli dát pozor?
Zacho:
Na Mikkela Damsgaarda. Hodně na tomhle turnaji vylétnul. Je to šikula, rychlík a solidní střelec.
Grony:
Já bych upozornil na Joakima Mæhleho. Poté, co jsme se museli smířit s Eriksenovou absencí, na hřišti právě on často tvoří hru. I díky němu fanoušci dojatě vzpomínají na rok 1992, kdy se nároďáku senzačně podařilo vyhrát Euro. Lidi sní o tom, že by se to třeba mohlo letos zopakovat.

A mohlo?
Zacho:
Ano! Já jsem teda ještě v roce 1992 nebyl na světě, ten triumf ale chápu jako obrovský důkaz, že nutně nepotřebujete mít kabinu plnou superhvězd. Fotbal je přece týmový sport. Přestože i v tomhle bájném dánském týmu jsem měl své konkrétní velké oblíbence. Hlavně Petera Schmeichela – skvělého brankáře i člověka, který se do srdcí fanoušků zapsal jak fotbalovými dovednostmi, tak charakterem.

Oblíbil jste si někdy i nějakého českého fotbalistu?
Zacho:
Zdeňka Pospěcha. Hrál před pár lety za FC Kodaň, je uznávaný jako nejlepší pravý obránce v historii klubu. Byl skvělý do defenzivy i při zakládání útoků. Kodaň nikdy neměla tak silný tým, jako když tam hrál právě on.

Udělal na vás dojem nějaký český fotbalista i během letošního Eura?
Zacho:
Upřímně? Ne.
Grony:
Já musím zmínit Patrika Schicka. V průběhu turnaje dokázal, že je velmi dobrým útočníkem, s mimořádným herním přehledem a kontrolou míče. Ve čtvrtfinále si na něj musíme dát velký pozor.

Tagy:
CNN Prima NEWS Patrik Schick Dánsko fanoušek fotbal čtvrtfinále česká fotbalová reprezentace Odense EURO 2021 Christian Eriksen Mikkel Højlund Zacho Frederik Grony sportovní soutěž FC København Mistrovství Evropy ve fotbale