Dávný „ostrov míru“ Ekvádor se zmítá v chaosu. Co bylo rozbuškou nepokojů a kdo je boss Fito?

Ekvádorem zmítá násilí.

Ekvádorské gangy jsou ve válce s armádou, vtrhly i do vysílání televize

Brutální vraždy politiků, teror v ulicích nebo kontrola nad provozem věznic – taková je realita krvavých bojů gangů, které se v Ekvádoru přetahují o prvenství v dodávání drog do zahraničí. Situace v zemi se výrazně zhoršila poté, co z vězení uprchl údajný šéf obávaného gangu Los Choneros Adolfo Maciás Villamar známý pod přezdívkou Fito. Jak se z dříve klidného Ekvádoru stalo bojiště zločineckých skupin o moc a kdo je nebezpečný boss jedné z hlavních skupin na poli obchodu s drogami?

Turisticky přívětivá země s lákadlem v podobě souostroví Galapágy byla dříve známá jako „ostrov míru“, který je zaklíněný mezi dvěma největšími producenty kokainu Peru a Kolumbií. Právě v těchto státech není boj s drogovými kartely ničím neobvyklým. Lukrativního obchodu s návykovými látkami se navíc podle webu The Guardian účastní i levicově orientované protistátní síly.

Tamní ekonomika s přístupem na evropské a asijské trhy společně s obtížně kontrolovatelnými přístavy udělala z jihoamerického státu jednu z hlavních tepen celosvětové distribuce kokainu a dalších drog, ozřejmil Renato Rivera z úřadu zaměřeného na organizovaný zločin, který se na problematiku ilegálního trhu specializuje.

ČTĚTE TAKÉ: Poškozené domy a lidé v panice utíkající do ulic. Silné zemětřesení v Ekvádoru si vyžádalo životy

Ekvádorská ekonomika je rovněž výrazně otevřená peněžním transferům v dolarech, tudíž je země častým strategickým cílem pro obchodníky s lidmi, kteří zde mohou prát špinavé peníze. Místní gangy úzce spolupracují se zahraničními syndikáty, mezi nimiž jsou zastoupeny mexické kartely, brazilské městské gangy či dokonce albánská mafie, zdůrazňuje CNN.

Vřelé kontakty a vzájemná výpomoc zločineckých organizací navíc přilévají benzín do ohně současného konfliktu mezi státními složkami a sítí zločinců. Jenže místní gangy již dlouhodobě svádí krvavé boje o pomyslné žezlo krále podsvětí. Svou sílu bezohledně demonstrují na veřejnosti v ulicích měst a brutální praktiky vládnou i ve věznicích, které jsou plné recidivistů.

Násilí vyústilo v atentát na kandidáta

Právě tato zařízení jsou již dlouhou dobu hlavním dějištěm bezohledných a drsných bitev o moc. Kontrola a zajištění bezpečnosti ze strany vedení jsou v mnoha případech naprostou iluzí. Každodenní provoz v areálech je pod tichou nadvládou organizací, které i za mřížemi řídí síť distributorů drog venku.

Bezpečnostní složky tuto situaci na samém začátku podcenily a svou nedostatečnou strategií nedokázaly v jihoamerickém turistickém ráji zabránit vzestupu zločineckých skupin. Ruku v ruce s tím prorůstala do vysokých pater politiky a bezpečnostních složek korupce. Zhoršující se situace dokonce vyústila v to, že USA odebraly víza některým vysokým důstojníkům ekvádorských bezpečnostních sil, soudcům a právníkům, kteří měli být napojeni na drogové kartely.

V reakci na to vyhlásil bývalý prezident Guillermo Lasso několikrát po sobě výjimečný stav. Tato opatření však nijak k nastolení pořádku nepřispěla – krvavý konkurenční boj mezi organizacemi nadále pokračoval. Rostoucí kriminalita a teror v ulicích otřásly pozicí Lassoa natolik, že byl nátlakem donucen vyhlásit předčasné prezidentské volby, které se konaly 20. srpna v minulém roce.

Troufalost gangů vyústila až k atentátu na prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, kterého členové zločineckých skupin popravili krátce po předvolebním mítinku poté, co nastoupil do svého vozu v doprovodu ochranky.

Spolu s ním byli zabiti i další lokální politici. Zločinecká uskupení tak dokázala, že se ve svém ovlivňování veřejného dění neštítí ani sáhnout k otevřenému násilí a zabíjení. Nově zvolený představitel státu Daniel Noboa si tak předsevzal bojovat s rozbujelou zločinností.

Boss Los Choneros s vlastní písní

Rozbuškou pro teror drogových kartelů byl nedělní útěk zločineckého bosse Villamara, který v podsvětí pod přezdívkou Fito šéfuje obávanému gangu Los Choneros. Organizace čítá podle expertů na osm tisíc členů a je často spojována s námořním pašováním drog do Mexika či Spojených států. Rovněž úzce spolupracuje s mexickým kartelem Sinaloa či kolumbijskou skupinou Oliver Sinisterra Front, připomíná web InSight Crime.

Vznik Los Choneros sahá do devadesátých let 20. století, kdy v západní provincii Manabí shromáždil drogový dealer Jorge Bismarck Véliz España dostatek lidí, aby založili hierarchizovanou zločineckou skupinu. Její teritorium postupně rostlo, až ovládla mezinárodní síť obchodu s návykovými látkami situovanou na plážích Manta. Podle ekvádorských úřadu nejdříve sloužila jako ozbrojená větev kolumbijského kartelu, ale postupně sílila a osamostatnila se. V okolí byli členové Los Choneros nechvalně známí pro loupeže, vydírání, únosy a vraždami na objednávku.

Fito, který stál u zrodu organizace, se dostal do jejího čela poté, co zůstal po smrti důležitého člena v březnu 2023 posledním žijícím zakladatelem. O jeho prominentním postavení se však podle webu TRT World pouze spekuluje. Villamar je s krátkými přestávkami při úspěšných útěcích za mřížemi od roku 2011 a odpykává si 34letý trest.

Již dříve se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou s 19 členy gangu, přičemž se dokázal vyhýbat návratu do výkonu trestu téměř rok. Na svobodě se stal dokonce oslavovaným ze strany některých obyvatel země a udržoval svůj kult osobnosti mimo jiné i prostřednictvím hudby. Na jeho počest byla nahrána skladba Lví balada, v jejímž videoklipu vystupuje kromě jeho dcery i on sám s členy Los Choneros.

V pondělí došlo i k násilným incidentům v nejméně šesti věznicích, kde odsouzení zločinci ovládli některé bloky. Do středy měli podle agentury Reuters držet jako rukojmí přes 100 dozorců a dalších zaměstnanců zařízení. Po sociálních sítích tak kolují videa, v nichž členové gangu drží bachařům zbraně u hlavy a vyhrožují jejich zabitím. Také píšou na dvory vzkazy, jimiž vyjadřují podporu uprchlému bossovi.

Drogové gangy jako teroristé a pomoc od USA

Prezident Noboa po nedělním útěku šéfa gangu z cely vyhlásil v zemi výjimečný stav po dobu 60 dní. Ten umožňuje hlídkovat armádě v ulicích či razantněji zasáhnout ve věznících, v nichž probíhají otevřené konflikty s trestanci. V Ekvádoru rovněž platí celoplošný zákaz nočního vycházení v době od 23:00 do následných pěti hodin ranních.

Úprk Fita z opulentně vybavené cely vyvolal napříč jihoamerickým státem vlnu násilí, která se rozšířila i do ulic a vyžádala si již deset obětí. Zločinecké uskupení například uneslo sedm policistů, přičemž tři se povedlo osvobodit. Jedna z ozbrojených skupin také vtrhla do živého vysílání místní televize a ohrožovala zaměstnance zbraní.

V úterý byly potvrzeny výbuchy v některých ekvádorských městech, ovšem nikdo nebyl zraněn. Prezident ve výnosu zdůraznil, že země je ve „vnitřním ozbrojeném konfliktu“ a v návaznosti na to označil některé gangy za teroristické skupiny. Mezi nimi jsou i Los Choneros.

V reakci na mnohačetné incidenty bylo od pondělí zatčeno na 70 lidí. Ve středu se dokonce úřady rozhodly uzavřít školy po celé zemi a výuka probíhala online. Množství podniků rovněž zavřelo. Ve stejný den také Noboa uvedl, že obdržel příslib pomoci od USA k potlačení vzedmuté vlny kriminality.

„V úterý odpoledne jsme jednali s americkým velvyslancem Michaelem J. Fitzpatrickem, který potvrdil, že v rozmezí dvou až tří dnů dorazí do Ekvádoru balíček pomoci,“ citovala prezidentova slova agentura Bloomberg.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jatka v ekvádorské věznici: Trestanci si řezají hlavy i končetiny, dozorce drží jako rukojmí

Tagy: