Ruské „osvobozování“ v praxi. Ukrajinské město Marjinka už prakticky neexistuje

Ruská invaze za uplynulé měsíce doslova vymazala z mapy několik ukrajinských vesnic i měst. Nejvíce trpí regiony, které se nacházejí přímo na frontové linii východní fronty. Jako příklad může posloužit doněcké město Marjinka, které už kvůli ruskému bombardování prakticky neexistuje. Letecké snímky Marjinky nyní připomínají Varšavu z roku 1944.

„Marjinka, Doněcká oblast. Dříve to bývalo město,“ uvedl na Twitteru poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. K tomu zveřejnil několik leteckých snímků, které dokumentují zkázu Marjinky.

Doněcké město leží již několik měsíců de facto přímo na frontové linii. Obzvlášť v posledních týdnech zuří v Marjince velmi brutální boje. Podle nejnovějších zpráv analytických webů Rusové nyní kontrolují více než polovinu města – pokud tak lze Marjince ještě vůbec říkat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Alarmující odhady pro Putina. Rusové touží po úspěchu, ve válce ale ztratili až 200 tisíc mužů

Z videí, která kolují po sociálních sítích, je patrné, že okupanti uplatňují taktiku totální destrukce. Pomocí dělostřelectva, tanků a dalších kusů těžké techniky bezmyšlenkovitě srovnávají se zemí všechny budovy, v nichž se mohou nacházet ukrajinští vojáci, ale i civilisté.

Zprávy o této bezohledné taktice se ve veřejném prostoru objevovaly již v polovině prosince. „Takhle vypadá ruské ‚osvobozování‘ v praxi,“ komentují záběry uživatelé na sociálních sítích. Někteří lidé připodobňují ruské běsnění v Marjince k apokalypse.

Podle analytického účtu War Monitor ruskému vojenskému tlaku v tomto městě nadále vzdorují například obránci z ukrajinské 79. brigády. Místní obyvatelé si na válku zvykali dlouhé roky, jelikož Marjinka leží kousek od Doněcku – oblastního města, které už od roku 2014 kontrolovali proruští separatisté a ruská armáda.

Nyní ale z doněckého města, v němž před vypuknutím válečného konfliktu žilo asi 10 tisíc lidí, nezbylo už prakticky vůbec nic. „Marjinka je městem, které už neexistuje,“ uvedla ukrajinská rozhlasová stanice Army FM, kterou provozuje tamní ministerstvo obrany. „Ruská invaze doslova vymazala Marjinku z mapy,“ dodal bezpečnostní analytik Jimmy Rushton.

Letecké snímky Marjinky připomínají dobové fotografie Varšavy z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců praktickou celou vybombardovalo.

Tagy:
válka Varšava město Ukrajina bombardování Rusko Donbas Doněck ostřelování Doněcká oblast Anton Geraščenko Marjinka