Depresivní záběry z Marjinky: Ruský tank srovnává ukrajinské město se zemí

V Doněcké oblasti nadále zuří brutální boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými okupanti. Po sociálních sítích koluje nové video, na němž je vidět běsnění ruského tanku v Marjince. Obrněnec rozbombardované město de facto srovnává se zemí.

„Ne, tohle není počítačová hra ani filmová animace. Tohle je reálný záběr z ‚russáckého‘ tanku. Byl pořízen v Marjince v Doněcké oblasti. Takhle vypadá čistá hrůza,“ komentovala video česká iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze na vybavení pro ukrajinskou armádu. Pravost videa nicméně nelze v době válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Na záběrech je vidět pohled z ruského tanku, který si klestil cestu vybombardovaným doněckým městem. V pozadí je slyšet neustálá střelba, nejspíš z tankového kulometu či pěchotních zbraní. Posádka obrněnce také několikrát vypálila z hlavní tankové věže na rozbořené budovy.

„Pro případ, že by vás zajímalo, jak vypadají města po měsících ruských útoků,“ uvedl k videu twitterový účet Visegrád 24. Hrůzné záběry neunikly ani ukrajinským politikům či diplomatům.

„Ruský tank na cestě v Marjince. Čistá hrůza pro lidi, nepředstavitelné utrpení. Opravdu chce Německo obnovit hospodářské vztahy s tímto Ruskem? I po válce?“ sdělil končící velvyslanec Ukrajiny v Německu Andrij Melnyk, který během vykonávání úřadu proslul kritickými výroky na adresu Německa za chladnější postoj země vůči pomoci Ukrajině.

Například v květnu nazval německého kancléře Olafa Scholze „uraženou jitrnicí“. Reagoval tak na to, že Scholz odmítl odcestovat na návštěvu Kyjeva. Učinil tak poté, co Volodymyr Zelenskyj nechtěl na Ukrajině německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Ten totiž před vypuknutím únorové invaze dlouhé roky razil smířlivou politiku vůči Rusku.

Marjinka se nyní nachází de facto přímo na frontové linii. Leží necelých 30 kilometrů západně od Doněcku. Ve městě zuří tvrdé boje mezi oběma armádami. „Provádíme násilné pouliční boje o každou ulici a o každý dům. Smrt ruským okupantům,“ uvedla před pár dny ukrajinská 79. letecká útočná brigáda.

Té se před časem povedlo jeden z tanků okupující Marjinku zničit. Využila k tomu obávaný ukrajinský raketový komplet Stugna-P.

K ostrým bojům dochází už několik měsíců také u Bachmutu, který leží na území centrálního Donbasu. Některé části tohoto města připomínají – podobně jako v případě Marjinky – Varšavu z roku 1944. Tehdejší povstání hlavního polského města krvavě potlačilo nacistické Německo, které metropoli během dvou měsíců prakticky celou vybombardovalo.

Tagy:
válka tank Německo tanky město Ukrajina Rusko Donbas Frank-Walter Steinmeier těžká technika Olaf Scholz Doněcká oblast Andrij Melnyk Marjinka Dárek pro Putina