Děsivá bilance zemětřesení v Japonsku: 64 mrtvých a stovky zraněných. Lidé trpí zimou

Zemětřesení v Japonsku

Nejméně 64 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení, které zasáhlo japonský poloostrov Noto. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na novou bilanci zveřejněnou místními úřady. Podle nich by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí. Pátrací akce ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. V oblasti navíc panuje chladné počasí a předpovídán je silný déšť, což vyvolává obavy z možných sesuvů půdy.

Podle informací, které poskytl agentuře AFP nejmenovaný představitel místních úřadů, je v prefektuře Išikawa přes 300 zraněných, z nichž 20 je ve vážném stavu. Většina ohlášených mrtvých připadá na dvě nejpostiženější města Wadžima a Suzu.

ČTĚTE TAKÉ: Na Evropu se žene bouře Henk. Přináší vytrvalé lijáky a vichr, hrozí záplavy

V provizorních přístřešcích se podle údajů, které cituje agentura AFP, nachází zhruba 32 tisíc lidí a další desítky tisíc domácností jsou bez dodávek elektrického proudu či vody, na řadě míst nefunguje telekomunikační spojení.

Starostové nejpostiženějších měst na středeční krizové schůzce vyzvali vládu, aby co nejrychleji zprůjezdnila silnice a dopravila přeživším pomoc. „Ti, kteří jen o vlásek unikli smrti, nemohou přežít bez potravin a vody," prohlásil Masuhiro Izumija, starosta zhruba třináctitisícového města Suzu nacházejícího se blízko centra zemětřesení. „Nedostali jsme ještě ani jediný bochník chleba,“ dodal.

Šigeru Sakaguči, starosta města Wadžima, poděkoval vládě za její dosavadní snahy, zároveň ale řekl, že pro 10 tisíc evakuovaných lidí dorazily zatím jen dva tisíce porcí jídla. „Někteří lidé trpí zimou, protože v určitých oblastech nefunguje elektřina, a tím pádem ani topení,“ prohlásil. Jistá místa v okolí Wadžimy jsou podle něj dostupná jen vrtulníkem

V oblasti poloostrova Noto pokračují pátrací a záchranné akce, které jsou podle prohlášení japonského premiéra Fukia Kišidy bojem proti času. „Věřím, že jsme nyní v klíčovém momentu této bitvy,“ řekl ve středu Kišida. Podle něj se na poloostrov Noto podařilo otevřít novou námořní zásobovací trasu. Vláda do oblasti postižené zemětřesením pošle dalších tisíc vojáků, oznámil Kišida. Do pátrání se zapojili i speciálně vycvičení psi.

Situaci na místě nekomplikují jen následky pondělního zemětřesení a otřesy, které jsou cítit na poloostrově Noto i během středy. Japonská meteorologická služba vydala na středu i čtvrtek varování před silnými dešti a možnými sesuvy půdy.

Lidé na místě nevěří, že se jejich život vrátí rychle do normálu. „Silnice jsou ve strašné stavu. Je to poprvé, co byly silnice tak silně poničeny,“ řekl agentuře Reuters Micuru Kida z města Wadžima.

Region u prefektury Išikawa v pondělí zasáhlo zemětřesení o síle 7,6 stupně, po němž úřady původně varovaly, že pobřeží může ohrozit až pětimetrová vlna tsunami, nakonec byly hlášeny zhruba metrové vlny. Všechna varování před tsunami byla podle Reuters nakonec zrušena. Oblast však od pondělí zasáhlo nejméně dalších 150 otřesů.

Tagy: