Japonské elektrárny jsou na otřesy stavěné. Ohrozil by je maximálně meteorit, říká expert

Zemetreseni v Japonsku

Reportér a expert o zemětřesení v Japonsku

Jaderné elektrárny v Japonsku nejsou kvůli zemětřesení v ohrožení. I v roce 2011 mohla za havárii Fukušimy vlna tsunami, nikoli samotný otřes. Pro CNN Prima NEWS to řekl jaderný fyzik Vladimír Wagner. Podle něj by vyztužené japonské elektrárny ohrozil tak možná meteorit.

Japonsko se sbírá z dopadů pondělního zemětřesení, při kterém přišlo o život zhruba 50 lidí. Pátrací akce po přeživších nadále pokračují. Operace komplikuje zvlněný terén a poničené silnice.

„Po hlavním zemětřesení následovaly dotřesy, tedy menší zemětřesení. Stále platí upozornění, že by se intenzita mohla zvýšit. Práce je ztížená poničeným terénem a infrastrukturou. Počet mrtvých nadále stoupá, další lidé jsou uvězněni pod troskami,“ popsal přímo z Japonska reportér CNN Prima NEWS Adam Křivánek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ničivé zemětřesení v Japonsku má desítky obětí. Poničeny jsou tisíce domů, informují média

Podle něj v japonské společnosti stále silně rezonuje zemětřesení z roku 2011, které vyvolalo vlnu cunami, která následně způsobila havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Hrozí repríza katastrofy?

Nabízí se proto otázka, jestli i současné zemětřesení může způsobit obdobnou katastrofu. Zatím to naštěstí vypadá, že nikoli. Varování před vlnou tsunami už úřady odvolaly. Japonské elektrárny jsou navíc na řádění živlů připravené.

„Havárii nemůžeme vyloučit nikdy, ale je potřeba říct, že v tom roce 2011 nešlo o problém se zemětřesením, ale až s následným cunami. Zemětřesení přežily elektrárny v pořádku. Celou řadu dalších zemětřesení japonské elektrárny přežily v pořádku. Od té doby Japonci učinili celou řadu opatření – v kontextu odolnosti vůči tsunami, zemětřesení nebo výbuchu sopky,“ sdělil pro CNN Prima NEWS jaderný fyzik Vladimír Wagner.

Podle něj by tak musel přijít na Japonsko opravdu nečekaný živel, aby došlo ke katastrofě srovnatelné s rokem 2011.

„Dovedu si představit, že když dopadne meteorit, tak by to nepřežily ani současné elektrárny. Takové jevy, které by vedly k havárii elektrárny, by měly ale mnohem větší dopad na obyvatelstvo než samotná havárie,“ uzavřel odborník.

Tagy: