Děsivý příběh z USA: Spala jsem se svým bratrem, říká žena. Netušili, že jsou příbuzní

Rutinní vyšetření obrátilo devětatřicetileté Victorii Hillové život vzhůru nohama. Kvůli zdravotním problémům, kterými netrpěl ani jeden z jejích rodičů, si nechala provést genetické vyšetření. Tak zjistila, že má nejen mnohem více sourozenců než jednoho dvaadvacetiletého bratra, s nímž vyrůstala. Jedním z nich byl dokonce její přítel ze střední školy, se kterým měla intimní vztah, píše web CNN.

„Nejenže muž, kterého celý život považovala za otce, nebyl jejím biologickým otcem, ale ukázalo se, že má hned několik sourozenců,“ napsala CNN.  Matka Victorie Hillové měla problém otěhotnět, a tak podstoupila umělé oplodnění. Testy prokázaly, že lékař Burton Caldwell využil k umělému oplodnění vlastní sperma, aniž by o tom matka Victorie věděla a dala k tomu souhlas.

ČTĚTE TAKÉ: Rozdělila je smrt rodičů, teď se dvojčata po 81 letech setkala. Sestry neskrývaly slzy štěstí

Tímto šokujícím zjištěním ale příběh nekončí. Nejhorší odhalení přišlo o pár měsíců později. Victorie svůj příběh popsala na srazu spolužáků ze střední školy. Většina byla udivena, ale její bývalý přítel byl zaskočený. „Vypadal, jako by mu něco šrotovalo v hlavě. Potom mi řekl, že i jeho rodiče vyhledali pomoc s početím na klinice pro léčbu neplodnosti,“ popsala Hillová.

O pár měsíců později jí sdělil bombu. „Jsi moje sestra,“ uvedl. Také on si nechal udělat test, který prokázal shodu s její DNA. „Spala jsem se svým nevlastním sourozencem,“ uvedla zděšeně pro CNN. Traumatu se nemůže zbavit. Stačí, když si prohlíží fotografie cizích lidí a přemýšlí, zda to nemůže být její sourozenec.

Není se čemu divit. Kromě svého bývalého přítele v minulosti potkala i další nevlastní sourozence. „S jedním jsem chodila na základní školu. Naproti dvojčatům jsem bydlela v roce 2000, když jsem žila v Norwalku,“ poznamenala.

Její nevlastní sestrou je i Janine Piersonová, která pro CNN popsala den, kdy se dozvěděla pravdu: „Bylo to, jako by se můj život zastavil,“ uvedla a dodala, že když vyšlo najevo, že je jejím otcem Caldwell, rozhodla se ho zažalovat, i přesto, že si uvědomovala, že nemá příliš šancí uspět.

Zákony podvody v porodnictví neomezují

Ve většině států USA, včetně Connecticutu, totiž neexistují žádné zákony, které by tyto podvody v porodnictví postihovaly. Ve většině případů lékařům nic nehrozí.

Případ doktora Caldwella není v USA ničím ojedinělým a nedovolené využití vlastního spermatu k oplodnění pacientek se prokázalo u více než třiceti lékařů, zjistila CNN. Odborníci odhadují, že jich je ve skutečnosti mnohem víc.

Prostřednictvím umělého oplodnění má lékař z Kentucky Marvin Yussman nejméně šest dětí, přičemž jedno z nich na něj podalo žalobu. „Vím, že neporušil žádný zákon, ale rozhodně mi to přijde bezohledné a zvrácené,“ uvedl jeho potomek v dopise, který poslal komisi. Lékař se bránil tím, že k použití vlastního spermatu sahal jen ve chvíli, kdy nebyl k dispozici žádný zmrazený vzorek a on odpovídal požadavkům na vhodného dárce. A rodiče mu prý byli vděční, že jim pomohl s početím. Žaloba byla nakonec kvůli nedostatku důkazů zamítnuta.

Jedním z nejznámějších příběhů, který vysílal i Netflix, se týká doktora Donalda Clinea, který v Indianě zplodil nejméně 90 dětí. Právě tento případ podnítil zákonodárce, aby usilovali o změnu legislativy, která by postihla podvody při umělém oplodnění. „Přijetí zákona by neznamenalo, že by některý z desítek lékařů, kteří již byli obviněni z podvodů při umělém oplodnění, šel do vězení, protože k činu došlo před vznikem zákona. Opatření by v takových případech poskytlo více možností pro občanskoprávní spory,“ vysvětluje CNN.

Snahy o změnu legislativy mají kritiky. Ti nejčastěji upozorňují na možné snížení dostupnosti zakládání rodin pro LGBTQ komunitu. „Myslím, že bychom nad těmito aspekty měli přemýšlet, než vytvoříme další trestní odpovědnost pro lidi, kteří praktikují reprodukční medicínu,“ sdělila Katherine L. Kraschelová, docentka medicínského práva na Northeastern University.

Psycholožka Julia T. Woodwardová zase upozornila na to, že se většina případů, kde bylo využito sperma lékaře, odehrála před rokem 2000. „Myslím si, že je velmi nepravděpodobné, že by se do takových praktik někdo zapojil v dnešní době,“ podotkla.

Proti tomu se však ohradila například komička a influencerka Laura Highová: „Jestli už k ničemu takovému nedochází, tak proč bychom zákon nemohli přijmout,“ tázala se.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lékařka utrhla chlapci při porodu hlavičku. Zdrcení rodiče žalují personál, ten se však brání

Tagy:
rodina DNA asistovaná reprodukce lékař podvod USA plodnost porodnictví sperma Donald Cline Victoria Hill Marvin Yussman Janine Piersonová Burton Caldwell