Lesopark Martinská stěna nabídne dětem směnárnu kamínků, labyrinty a obří skluzavku

Martinská stěna

Martinská stěna

Lesopark Martinská stěna vznikl již za první republiky. I přes dlouhé období úpadku se podařilo místo, které připomínalo spíše džungli, obnovit a dnes patří k nejoblíbenějším částem Dobřan. Procházka Martinskou stěnou pobaví malé i velké. Místo si oblíbily hlavně děti kvůli nové atrakci – adrenalinové skluzavce.

Největším lákadlem je v poslední době obří skluzavka. Děti si poslušně stoupají do fronty a každé si chce jízdu vyzkoušet. Aby ne, měří téměř 25 metrů, převýšení je 12 metrů a jízda po ní je docela adrenalin.

„Původně to měl být tobogán, který by byl lépe chráněn proti listí, jehličí a podobně. Když ale zdražila ocel, přizpůsobili jsme atrakci, aby skluzavka měla sklon nastavený tak, že se spláchne deštěm, ofouká větrem a je stále sjízdná a čistá,“ pochvaluje si výslednou podobu skluzavky Martin Sobotka, starosta Dobřan.

Stezky pro pěší a jednou možná i pro cyklisty

Lesopark Martinská stěna nabízí také více než dva kilometry upravených cestiček a čtrnáct zastavení s popisky symbolů. „Blížíme se k lavičce, která  tu stojí asi 4 roky a jsou na ní jezevci, v lesoparku se nachází jezevčí doupě, a tak jsme to propojili a připravili pro návštěvníky zábavnou hledačku za jezevcem na Martiňák,“ vykládá o dalších možnostech vyžití v lesoparku Martinská stěna Jaroslava Umnerová, místostarostka Dobřan v pořadu Prima Česko.

Do lesoparku se nesmí na kole. Do budoucna by ale nad ním měla pro cyklisty vzniknout nová stezka.

Když se v době pandemie covidu nesmělo za hranice okresů, chodili sem místní a vznikla tu směnárna kamínků, která podle Jaroslavy Umnerové funguje dodnes. „Pokud si chcete odnést kamínek, musíte místo něj jiný přinést.“

Najdete tu také habrové bludiště, ze kterého určitě každý najde tu správnou cestu ven. Lesopark plní své původní funkce – návštěvníci se mohou projít v krásné přírodě, načerpat energii a během toho se i vzdělávat. „Jedna z naučných aktivit je věž poznání, je na ní řada zvířat, rostlin, dá se jako pexeso otočit a z druhé strany jsou informace,“ dává tip na jednu z místních atrakcí místostarostka.

„Park vznikl za období německého romantismu, kdy byla velká láska k přírodě a k horolezectví, a protože strmé stěny připomínaly Martinskou stěnu v Alpách, získal park i stejné jméno,“ vysvětluje Martin Sobotka původ pojmenování.

Znovuprobuzení oblíbeného místa

Poválečné období však tomuto koutu Dobřan nepřálo a Martinská stěna se pomalu měnila v džungli plnou houštin a zarostlých cestiček.

Prvním krokem k probuzení tohoto jedinečného místa k životu bylo obnovení a vysvěcení kapličky Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi. „Bývají tu občas i nějaké mše a akce. Kaplička dala ducha celému parku,“ řekl starosta a dodal: „Když jsme sem dávali před 8 lety zvoneček, všichni říkali, že tu nevydrží ani týden. Jsme rádi, že ho tady pořád máme a můžeme si zacinkat.“

Můžete se vydat po celém okruhu lesoparku anebo rozhodnutí, kterou pěšinou a na která místa se vydat, nechat třeba na dětech.

„Romantický lesopark je oblíbeným místem pro svatby v plenéru, a je tedy jedním ze třech míst, kde se nejčastěji konají svatby,“ dodal starosta Dobřan Martin Sobotka.

Lesopark Martinská stěna na okraji Dobřan leží jen pár kilometrů jižně od Plzně a jeho návštěva určitě stojí za to.

Tagy: