První česká škola pro youtubery. Děti se učí lákat fanoušky, na vyučování jezdí limuzínou

Škola pro youtubery

Vysoká škola pro youtubery

Youtubering se podle všeho stane brzy opravdovou profesí, kterou člověk může dokonce i vystudovat. V Česku totiž existuje střední youtuberská škola. Studenti se zde učí, jak se prezentovat, jak si získat a udržet fanoušky nebo jak svá videa co nejlépe zpeněžit.

Miliony zhlédnutí, statisíce odběratelů a možná i desítky tisíc korun měsíčně. O tom je podle velké části dnešních dětí a teenagerů práce youtubera. Svou vysněnou profesi mohou, pro někoho možná překvapivě, dokonce vystudovat.

„Děti v dnešní době natáčí videa na TikTok, všechny jsou na Snapchatu a na Instagramu, Facebook není populární, protože na něm jsou rodiče. Chceme digitální platformy profesionalizovat,“ říká ředitel školy pro youtubery U2B Daniel Černý.

Už od prvních ročníků se budoucí youtubeři učí, jak správně vyslovovat, artikulovat či intonovat. Důležité je také umění zbavit se takzvaných parazitních nebo vycpávkových slov.

Ne všichni z řad již úspěšných youtuberů smysl školy zpočátku chápali. „Myslel jsem, že to je vtip. Nepočítal bych, že když půjdete do této školy, stane se z vás hvězda. Bude spíš bonus, pokud se tam děti naučí natáčet, editovat a děla grafiku,“ vysvětluje youtuber Petr Brunner.

Jeho kolega Martin Rota podotýká, že když se práce na škole dělá kvalitně, člověk se může velmi dobře naučit, jak se prezentovat. „To vlastně nakonec potřebuje každý a využije to i kdekoliv na přijímacím pohovoru,“ dodává.

Vyučování influencingu nebo líčení

Vedle klasických předmětů, jako je český jazyk nebo angličtina, nechybí na škole ani možnost konkrétního zaměření. „Máme lifestyle, což je třeba líčení nebo představování produktů, a rovněž e-sport. Dále influencing, kde děti učíme, jak nalákat a udržet fanoušky,“ vysvětluje Černý.

I když prémiová verze studia stojí měsíčně přes 30 tisíc korun, zájem o něj prý je. Zahrnuje totiž například i odvoz do školy a ze školy limuzínou Ne všichni ale jsou ze školních inovací nadšeni. „Myslím, jde o stupidní nápad, naučit se to nedá,“ shodli se někteří lidé dotázaní v ulicích redakcí CNN Prima NEWS.

Spokojené dítě je lepší

Podle psychoterapeuta Jana Kulhánka existuje skupina rodičů, kteří nebudou své děti v této profesi podporovat. „Možná je lepší spokojené dítě, které studuje něco, u čeho si rodiče nejsou jistí, než nespokojené dítě studující nějakou tradičnější školu, kterou možná ani nedokončí,“ upozorňuje.

V Česku se mimochodem vyučují i předměty, které mají k těm tradičním hodně daleko. Příkladem může jít seminář „Proč Harry Potter?“ na pardubické univerzitě nebo předměty „Jmenuji se Bond, James Bond“, popřípadě „Sex na Jihočeském venkově v raném novověku“ na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Tagy: