Digitální pole a kravíny: Dron spočítá zvířata. Umělá inteligence řekne, kdy zasít a sklidit

Selský rozum už zemědělcům zřejmě stačit nebude.

Selský rozum už zemědělcům zřejmě stačit nebude

Selský rozum už zemědělcům zřejmě stačit nebude. Digitalizace totiž čím dál více prostupuje i do tak tradičního oboru. Třeba drony farmářům pomáhají neplýtvat chemií nebo snadno spočítat krávy na pastvě. Umělá inteligence zase sedlákům dokáže přesně oznámit, kdy mají sklízet, aby se vyhnuli špatnému počasí.

Jan Bezděk vlastní jak pražskou IT firmu, tak farmu o rozloze 200 hektarů a několik kusů dobytka. Zaměstnává na farmě dva lidi. Kdyby neměl drony, potřeboval by jich podle svých slov více. „Nyní automaticky letí na akci, kterou jsem vyvolal, což je kontrola krav,“ popsal pro CNN Prima NEWS Bezděk.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ. Podívejte se, jak od revoluce rostla cena brambor. Vliv má počasí i kvalita sklizně

„Došlo nám hlášení, že je to v pohodě, kdyby se nám nějaká zatoulala, utekla nebo nám ji někdo ukradl, tak se to hnedka dozvíme,“ vysvětluje podnikatel Bezděk. Dron přilétá ke stádu automaticky třikrát denně. Měli jsme štěstí, že zrovna v době, kdy jsme u dobytka byli my. „Zvířata na něj skvěle reagují, i přesto že dělá menší hluk,“ dodal farmář.

V živočišné výrobě pomáhají i další moderní technologie. Krávy mají na ocase senzor, který farmáři pošle signál ve chvíli, kdy má na svět přijít nové tele. „Nyní ho žádná kráva nemá, budou rodit až od února do března, záleží, jak to plemenný býk Gucci dokázal obskákat,“ okomentoval budoucnost farmář.

Existuje i speciální dron určený pro rostlinnou výrobu, který aplikuje postřiky na konkrétní místa, kde se nachází plevel. „Šetříme přírodu, náklady, ale vlastně i čas, že tam nemusí jet velkej traktor,“ doplnil Bezděk.

Na větším zapojení umělé inteligence do farmaření spolupracuje Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze se Zemědělským svazem. Konkrétně se jedná o projekt, který propojuje umělou inteligenci se satelitními snímky a přesnými předpověďmi počasí pro konkrétní pole.

„Tohle je velice důležité pro zemědělce, aby optimalizoval polní práce, to znamená setí, sklizeň,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka Institutu vzdělávání v zemědělství Zemědělského svazu Veronika Hlaváčková.

Zdaleka to ale není vše. „Potom existují algoritmy, které vygenerují tři nebo pět zón a zemědělec se podle nich rozhodne, kde dá víc nebo míň dusíku,“ doplnil pro CNN Prima NEWS koordinátor a technický manažer projektu Aliance Karel Charvát. Systém je čistě českým vynálezem, o který mají zájem už v pěti zemích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Solární byznys má u nás dlouhé pacičky, říká Švihlíková. Ministerstvo financí nezná stav ekonomiky

Tagy:
příroda umělá inteligence kráva zemědělství dron životní prostředí digitalizace CNN Prima NEWS Gucci dobytek věda a technika Fakulta informačních technologií ČVUT Zemědělský svaz České republiky Jan Bezděk produkty a služby ekonomika, obchod a finance technologie a inženýrství