Diskriminujete malé obchody, vyčetl Pirát Ferjenčík vládnímu poslanci Volnému

Supermarket

Situace, kdy malé specializované obchody s oblečením nebo obuví jsou zavřené, kdežto supermarkety s potravinami mohou bez omezení prodávat i spotřební zboží, je nespravedlivá. Myslí si to pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Vláda podle něho dokonce malé obchodníky diskriminuje ve prospěch nadnárodních řetězců. Uvedl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Piráti podle Ferjenčíka na plenárním jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu usilovali, aby vlád ukončila diskriminaci v maloobchodu. „Malé prodejny jsou zavřené, ve velkých se mačkají lidé. Tuhle nespravedlnost je třeba napravit. Sněmovna naše usnesení podpořila,“ řekl ve čtvrtečním vydání pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Ferjenčíkovo tvrzení ale odmítl poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný. „Kolega Ferjenčík neříká pravdu. Malé prodejny mohou mít otevřeno a mají otevřeno. Zřejmě naráží na to, že velký supermarket má vedle potravin navíc pár hrnců, pastelky a trička. Takhle to ale epidemiologové vyhodnotili, a proto je to takto. Takto je to rozumné,“ řekl Volný.

Máme zavřít papírnictví v hypermarketech?

„Jsou i supermarkety, které jsou vybavené jedním patrem potravin a dalším patrem, kde prodávají vše ostatní. Velké obchody konkurují někomu, kdo má zavřeno, a hromadí se v nich lidé,“ opáčil Ferjenčík. Podle něho vláda může zvolit jiná řešení. „Například otevřít malé obchody nebo omezit prodej jiného sortimentu v supermarketech. Vláda takto likviduje české obchody ve prospěch velkých nadnárodních řetězců,“ dodal pirátský poslanec. „Je nerozumné, aby oddělení papírnictví bylo v hypermarketech zavřené, aby to bylo jakoby spravedlivé,“ nesouhlasil Volný.

Zavřené obchody s obuví či oblečením ale způsobují lidem problémy. Redakce CNN Prima NEWS popsala řadu případů, kdy toto vládní nařízení komplikuje život především rodinám s malými dětmi. Rodiče chtějí svým ratolestem například pořídit boty pro nadcházející chladné období, ale nemají možnost je dítěti vyzkoušet přímo v kamenném obchodě. Jsou tak odkázáni na e-shopy, kde je ale nakupování daleko složitější a také finančně náročnější.

Promluví Ústavní soud

Proti této nerovnováze se už ozvali senátoři. Celkem 54 členů horní parlamentní komory podepsalo návrh k Ústavnímu soudu na zrušení zákazu prodeje ve většině obchodů během epidemie koronaviru. Vláda prý toto opatření nedostatečně podložila. „Vláda neodůvodňuje, proč se na půdě hypermarketů nenakazíte, ale na půdě malého kamenného krámu s obuví se nakazit můžete,“ řekl ČTK senátor Lukáš Wagenknecht.

„Nechceme dělat z Ústavního soudu třetí komoru Parlamentu, ale je to jediná šance, jak nenormální a protiprávní stav změnit,“ sdělil předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra. Pod návrhem je podle něj podepsána většina členů jeho frakce. Podání návrhu bylo podmíněno prodloužením nouzového stavu, k čemuž ve čtvrtek hlasy většiny poslanců došlo.

Tagy: