Distribuce vakcín je nespravedlivá, tvrdí kraje. Praha a Brno mají přes polovinu

Očkování v Brně

Vakcíny nejsou: nepřipravenost a absurdní situace

Zatímco do Prahy směřovalo 32 procent a do Brna více než 19 procent všech vakcín, které do Česka přišly, tak například do Libereckého kraje to nebyly ani tři procenta. Na nespravedlivou distribuci vakcín si proto stěžují jednotlivé kraje v čele s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj). Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však argumentuje tím, že dvě největší města mají více vakcín, jelikož slouží jako distribuční centra.

Na nerovnoměrnost v dodávkách upozornil hejtman Libereckého kraje Půta. Do 14. ledna bylo distribuováno do ČR 169 650 dávek vakcíny. Do Prahy podle Půty směřovalo 32 procent vakcíny, do Brna 19,4 procenta a do Libereckého kraje sotva 2,8 procenta.

„Požádal jsem pana ministra Blatného, aby ta čísla v příštích týdnech byla upravena, a to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky zhruba o 40 procent. A podle mého názoru by se měly snížit ty dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich dostávaly méně,“ sdělil.

Také Středočeský kraj uvedl, že nemůže zahájit očkování seniorů, kteří se od pátku objednali na vakcinaci, protože nemá očkovací látku ani pro zdravotníky, kteří mají být očkováni před nimi. „Pokud by to rozdělování bylo například podle počtu obyvatel nebo toho, kolik je v kraji zdravotnických zařízení nebo domovů pro seniory, tak bych s tím problém neměl. Ale evidentně se na příkladu středních Čech ukazuje, že tomu tak není,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Některé regiony již mají prioritní skupiny naočkovány

Poukázal na to, že jsou regiony, které už mají prioritní skupiny naočkovány a mohly bez problémů otevřít sloty pro seniory nad 80 let a zřejmě mají dostatek vakcín. „Ale my patříme mezi kraje, kde nám to nevychází,“ řekl Pavlík.

Podobně už je bez dávek také například Jihočeský kraj a očkování seniorů nezahájil ani Karlovarský kraj, vakcíny mu chybí i pro seniory v domovech. K očkování se přitom zaregistrovalo přes 159 tisíc lidí starších 80 let, termín dostalo asi 55 tisíc lidí. Některé kraje je nevypsaly vůbec, Středočeský kraj seniorům termíny rezervoval navzdory nedostatku vakcíny. Jihočeský kraj v úterý otevřel velké očkovací centrum, nemá však čím očkovat.

Dodávky se odvíjí od počtu seniorů, říká Blatný

Dodávky vakcíny proti COVID-19 do jednotlivých krajů se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odvíjejí od počtu obyvatel a počtu lidí starších 65 let v regionu. Praha a Brno jich podle něj mají víc, protože slouží jako centrum k další distribuci pro Čechy a Moravu.

„Vím, že byly reklamace z některých krajů, předal jsem je lidem, kteří se tím zabývají, aby to vyřešili,“ řekl v pondělí Blatný. Podle něj je možné požádat o další distribuci z pražského a brněnského skladu. „Podmínkou je, aby ten, kdo žádá o další vakcíny, použil všechny předtím dodané látky,“ dodal.

Dodávky vakcín však nejsou podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) rozdělovány podle počtu obyvatel ve věkové skupině nad 65 let. „Já to chápu, Moravskoslezský kraj měl v určitou chvíli horší epidemickou situaci. Nechci, aby z toho byly závody mezi kraji v tom, kdo proočkuje dřív,“ řekla v pořadu Interview na CNN Prima NEWS středočeská hejtmanka.

I podle Peckové sice velkou část vakcín obdržela Praha, souhlasí ale, že tam je to logické. Hlavní město má velké množství fakultních nemocnic. „Navíc neočkují jenom Pražany, ale i mnoho seniorů ze středních Čech. Myslím, že tento přeliv je i mezi hranicemi dalších krajů a že je to namístě,“ dodala Pecková.

Tagy: