Na Česko se žene mohutná bouře z Německa. Hrozí intenzivní sněžení a úrazy, varují odborníci

Američany trápí rozmary počasí.

Zasype Česko sníh?

Do České republiky směřuje z Německa jev zvaný Comma s prudkými nárazy větru a intenzivním sněžením, informuje Český hydrometeorologický ústav. V Česku se projeví pouze v noci a rychle přejde, doplnili odborníci. Pro většinu země vydali výstrahu před tvorbou náledí, v částech Pardubického kraje a Vysočiny i před vznikem sněhových jazyků.

Comma je zatím ještě daleko, formuje se na severu Německa, uvedl Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X. V souvislosti s očekávaným nočním vývojem počasí zároveň vydal výstrahu před tvorbou náledí pro téměř celou zemi s výjimkou nejjižnějších částí Jihomoravského kraje od páteční 22. hodiny do 7. hodiny sobotního rána. Meteorologové varují před nebezpečím úrazů při uklouznutí i nehodami na silnicích.

Detailní předpověď na víkend si přečtěte zde.

V částech Vysočiny a Pardubického kraje platí od 3 hodin v noci do 14 hodin také výstraha před tvorbou sněhových jazyků v polohách nad 600 metrů nad mořem. Některé vozovky kvůli tomu mohou být nesjízdné.

Na blížící se vydatné sněžení v Německu a Rakousku upozorňovali meteorologové již dříve. Srážky by se tam měly z horských oblastí postupně dostávat do nížin. V některých oblastech čekají meteorologové za víkend až dva metry sněhu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sama EU klimatickou změnu nezbrzdí, říká Kovanda. Střílíme se do nohy a lepší ovzduší mít nebudeme

Tagy: