Známé tváře ve volbách: Schillerová, Šlachta nebo Okamura. Kdo uspěl a kdo propadl?

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Známá jména v komunálních volbách

Z bývalého šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty bude možná starosta. V rodných Pohořelicích na jižní Moravě vyhrál s velkým náskokem letošní komunální volby. Ze známých tváří uspěl také prezidentův kancléř Vratislav Mynář v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Naopak mezi neúspěšné se zařadila třeba bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Do politiky vstoupil i další člen rodiny Okamurů.

V moravském městě proslaveném místní specialitou pohořelickým kaprem si hnutí Přísaha v čele se svým zakladatelem Robertem Šlachtou připsalo první zásadní úspěch. Přes 41 procent hlasů znamenalo vítězství a jestli Šlachtu „nevyšoupnou“ ostatní strany a hnutí z povolebních vyjednávání, chce být starostou. „Ráno, když jsem vstal, tak jsem si říkal ‚sakra, kdybychom uspěli a byli přes pět procent, bylo by to úžasný‘, ale tady úplně jasně voliči řekli, že chtějí změnu,“ popsal předseda Hnutí Přísaha Robert Šlachta.

„Já si myslím, že je poctivej, že ho prostě nezlomí,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS o Robertu Šlachtovi. „Za mě je to určitě změna k lepšímu,“ dodal další. Pokud se nakonec Robert Šlachta stane starostou, chce se v první řadě zaměřit na údajný neprůhledný prodej obecních pozemků a také na podle něj předražené sídlo městské policie.

Další úspěšnou tváří komunálních voleb je hradní kancléř Vratislav Mynář. V Osvětimanech na Uherskohradištsku získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, o křeslo starosty nebo místostarosty však usilovat nebude. „S prací, kterou zastupitelstvo pro Osvětimany a naše občany dělá, jsou občané na rozdíl od některých nepřejících novinářů zřejmě spokojení,“ sdělil Mynář.

I tyto volby mají ale své poražené. Patří mezi ně bývalá ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová, která figurovala na třicátém místě kandidátky ANO v Brně a na poslední pozici v městské části Komín. Ani v jednom případě se ale zvolení nedočkala. „Kandidovala jsem z posledního místa jenom proto, abych podpořila kandidátku za hnutí ANO,“ vysvětlila Schillerová.

V komunálních volbách udělal první krok do politiky také další člen z rodiny Okamurů. V Praze 7 uspěl syn poslance Hayata Okamury – teprve osmnáctiletý Ignác, který získal 6 905 hlasů.

Tagy: