Pacientů s covidem bude do Vánoc přibývat, tvrdí experti. Popsali, jak bude virus řádit dále

Přichází podzimní vlna respiračních onemocnění

360° 13.12.2023

Počet nakažených koronavirem bude do Vánoc nepochybně stoupat, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Další vlna pak podle něj přijde v lednu, a to v kombinaci s chřipkou. Biochemik Zdeněk Hostomský podotkl, že virus je téměř dokonalý. Příchod varianty, která by zabíjela své hostitele, si prý ale nedokáže představit.

V pondělí přibylo 4 500 případů nakažených covidem a v úterý lehce přes tři tisíce. Hospitalizovaných je zhruba tisíc. „Jsme tam, kde jsme očekávali, že budeme. Ta čísla budou nepochybně ještě do Vánoc stoupat, protože se lidé hodně stýkají, navštěvují nákupní střediska a chodí na různé vánoční večírky. Těch kontaktů je spousta, doma nevětráme, takže do Vánoc budeme určitě na vzestupné křivce,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Dodal, že další vlna přijde v lednu ještě v kombinaci s chřipkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrtnost horší než u HIV či malárie. Ukrajina čelí nejen válce, ale i těžké zdravotní krizi

Na jeho oddělení, kde je 45 lůžek, prý momentálně leží 15 pacientů. „S chřipkou to tak nikdy nebylo, ani za nějakých velkých vln. Takže covid je stále závažná infekce pro rizikové pacienty,“ zdůraznil primář. Oproti minulosti podle něj ale nastala jistá změna. „Máme prázdné jednotky intenzivní péče. Pacienti dnes končí na běžných lůžkách, ale to neznamená, že nestonají. Jsou to zejména senioři, průměrný věk je zhruba 78 nebo 79 let,“ popsal Dlouhý.

Biochemik Zdeněk Hostomský upozornil, že se virus změnil. „První střet nového patogenu s novým hostitelem je většinou dramatický a působí spoustu problémů pro oba činitele. Ale máme zkušenosti z evoluce, že jsou tlaky na to, aby si na sebe zvykli, protože v zájmu viru není hostitele zabít, jelikož by přišel o živobytí. První varianta, která unikla z Wu Chanu a zaplavila svět, způsobila strašné škody. Pak tu byla delta, která byla velice nepříjemná, ale postupně se vyselektoval omikron, který je už téměř dokonalý,“ popsal Hostomský. Dodal, že si nedovede představit, že by se objevila nová varianta viru, která by najednou začala zabíjet hostitele.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že největší podíl nakažených je mezi dětmi do pěti let. Podle Hostomského je to ale z důvodu, že se jim teprve vytváří imunita. „Musíme si uvědomit, že náš imunitní systém je fantastický nástroj. Musí se ale nějakým způsobem vyvíjet a stimulovat. Děti se narodí s nehotovým imunitním systémem. V jeslích jim pořád teče z nosu, protože mají různé respirační nemoci. Ale když se podíváte na prvňáčky nebo druháky, už jim neteče z nosu, protože si na ten virus zvyknou,“ řekl biochemik s tím, že když si tím děti projdou, mají pak daleko lepší imunitu a jsou lépe vybavené, aby mohly čelit nákaze. Podle Dlouhého děti navíc stonají jen lehce. „Zcela výjimečně končí v nemocnicích. Musíme očkovat hlavně rizikové pacienty,“ řekl Dlouhý.

Tagy:
Vánoce chřipka virus pacient koronavirus COVID-19 Zdeněk Hostomský Pavel Dlouhý Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.