Smrtnost horší než u HIV či malárie. Ukrajina čelí nejen válce, ale i těžké zdravotní krizi

S probíhající ruskou agresí proti Ukrajině čelí napadená země další naléhavé krizi. Experti z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve své zprávě informovali, že nemocnice a zdravotnická zařízení zaznamenávají znepokojující nárůst počtu infekcí, které jsou rezistentní vůči antimikrobiálním látkám. Odhaduje se, že tato odolnost bakterií, virů a plísní na léky celosvětově způsobuje větší smrtnost než HIV nebo malárie a je považována za hlavní globální krizi pro veřejné zdraví.

Znepokojující zprávu CDC vydalo v pátek. Uprostřed války s Ruskem podle dokumentu Ukrajina čelí další naléhavé krizi, kterou je třeba řešit. „V souběhu vysoké předválečné míry antimikrobiální rezistence, nárůstu výskytu traumatických poranění a válečného zatížení zdravotnických zařízení dochází ke zvýšené detekci multirezistentních organismů s rozšířením do Evropy,“ cituje web CNN odborníky.

„Důkazy o zvýšené míře antimikrobiální rezistence v jiných konfliktních prostředích, jako je Irák, a dlouhodobé důsledky pro civilní, vojenské a další obyvatelstvo svědčí o tom, že šíření antimikrobiální rezistence na Ukrajině je naléhavou krizí, kterou je třeba řešit i během probíhající války,“ pokračovali.

ČTĚTE TAKÉ: Nedostatek? Problémem je nadužívání. Odolnost vůči antibiotikům může zabít miliony lidí

Antimikrobiální rezistence vzniká, když bakterie, viry, plísně a další parazité přestanou reagovat na medikamenty, které je léčí. „Celosvětově se odhaduje, že způsobuje více úmrtí než HIV nebo malárie a je považována za hlavní globální hrozbu pro veřejné zdraví,“ shodují se experti z CDC, Centra veřejného zdraví Ukrajiny (UPHC), Světové zdravotnické organizace (WHO) a dalších institucí.

Nesprávné a nadměrné užívání léků

WHO odhaduje, že v roce 2019 byla antimikrobiální rezistence zodpovědná za více než milion úmrtí napříč světem. Mezi hlavní příčiny vzniku odolnosti na léčiva patří nesprávné a nadměrné používání medikamentů jak u lidí, tak v zemědělství.

V rámci zveřejněné zprávy byly odhaleny také výsledky průzkumu, který byl proveden v listopadu a prosinci minulého roku ve třech regionálních nemocnicích na Ukrajině. Z 353 dotázaných pacientů odborníci zjistili, že 50 z nich – tedy 14 procent z celkového počtu – mělo infekci spojenou s pobytem ve zdravotnickém zařízení. Stejně tak u nich byla zjištěna „vysoká míra antimikrobiální rezistence“.

V samostatné zprávě, kterou CDC zveřejnilo letos v srpnu, se uvádí, že u jednoho zraněného vojáka na Ukrajině bylo zjištěno šest bakterií rezistentních vůči lékům. Muž ve věku kolem 50 let měl traumatická zranění a popáleniny z výbuchu vozidla. Zprvu byl ošetřen v nemocnici u města Dnipro, následně byl převezen do Kyjeva a poté do vojenské nemocnice v Německu.

Z jednotlivých kontrol na Ukrajině dále vyplývá, že zdravotnická zařízení a laboratoře trpí značnými nedostatky v dohledu nad infekcemi a prováděním preventivních opatření. Většině kontrolovaných míst navíc chybí nutné vybavení. „K záchraně životů na Ukrajině a omezení mezinárodního šíření je zapotřebí naléhavě budovat kapacity pro prevenci, odhalování a reakci na antimikrobiální rezistenci,“ zdůraznili výzkumníci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajina na další protiofenzivu nemá sílu. Na další útočné výpady bude rok čekat, píší v USA

„V zájmu řešení alarmujícího nárůstu antimikrobiální rezistence na Ukrajině vyvíjí UPHC s pomocí mezinárodních partnerů místně vedená a prováděná opatření k řešení antimikrobiální rezistence. Stejně tak bude potřebovat trvalou podporu pro jejich rozšíření na celostátní úrovni,“ dodali odborníci s tím, že je nutné vypracovat národní akční plán a strategie, aby se situace dostala pod kontrolu.

Tagy: