Bubny praček, pneumatiky i vraky aut. Čeští dobrovolníci ročně posbírají tuny odpadků

Kelímky, nedopalky cigaret, obaly od žvýkaček, ale také bubny praček či vraky aut. Objevují se na chodnících, podél silnic i ve volné přírodě. I přesto, že na frekventovaných místech najdeme koše takřka na každém rohu a že osvěta o nakládání s odpady roste, stále se jich kolem nás povaluje víc než dost. O změnu se každoročně snaží miliony lidí po celém světě a výjimkou nejsou ani Češi.

Podél řek a přehrad, běžeckých či cyklistických tras a silnic nebo v lesích a v opuštěných objektech. Místa, kde se odpadky hromadí nejčastěji. Šikovné ruce, které ze země seberou, co tam nepatří, se ale hodí všude. A lidí, kteří nedokážou odpadky jen tak překročit, přibývá. Naštěstí...

Nárazník auta, autosedačka i části lodí

Organizace Ukliďme Česko pravidelně pořádá dva hlavní úklidové dny ročně. Na jaře a na podzim. Čile se ovšem za její podpory uklízí i jindy. A dobrovolníci se práce určitě nebojí. „I přes chladné počasí se první dubnový víkend akce zúčastnilo podle statistik organizátorů celkem 73 tisíc dobrovolníků. Úklidy probíhaly na 2 050 lokalitách a podařilo se při nich z přírody odstranit přes tisíc tun odpadů,“ uvádí web ve zprávě z letošního dubna.

O čistší zemi se snaží i další kampaň Ukliďme svět. Zaštiťuje ji Český svaz ochránců přírody. Jednou z posledních úklidových akcí byla ta na přehradě Orlík. Po jejím skončení organizátoři na stránkách sepsali, co všechno u přehrady našli: „Velkou část odpadu tvořily PET lahve, plastové kelímky, polystyren všech tvarů a velikostí. Zajímavé bylo množství nejrůznější obuvi a také velký počet plastových zapalovačů. Nemálo bylo uklizeno také skleněného odpadu... Z dalších zajímavostí se jednalo o různé staré rekreační vybavení. Nalezeny byly i pneumatiky, různé barely, kanystry, nárazník auta, autosedačka, části lodí, dokonce dva na břehu ponechané staré paddleboardy a zvláštní část odpadu tvořily bubny od praček, které rybáři používají jako haltýře a jejichž použití je na Orlíku zakázáno.“

Úklidové akce podporují také města. Například v Teplicích se do nich za podpory tamního magistrátu letos na jaře zapojilo sedm týmů. „Ty se na odbor životního prostředí Magistrátu města Teplice obrátily se zájmem o poskytnutí materiální podpory v podobě potřebného množství rukavic, pytlů a zajištění odvozu sebraného odpadu z míst úklidu. Celkem bylo poskytnuto bezmála 100 párů pracovních rukavic, 200 silnostěnných pytlů o objemu cca 100 litrů na sběr odpadu a následně byl zajištěn odvoz a odstranění více než 2,7 tuny směsného komunálního a velkoobjemového odpadu.“ píše se na webu města.

Uklízet může každý

Princip podobných úklidových akcí je jednoduchý. Dobrovolníci se přihlásí organizaci, zkontaktují pořadatele úklidu a přidají se k jeho akci nebo si sami vyberou lokalitu, kterou se rozhodnou zbavit nepořádku. Nejen fantazii, ale také aktivní snaze se v tomto případě meze nekladou a vyrazit na obhlídku terénu s pytlem na odpadky může kdokoli a kdykoli. Výhodou toho, že se přidá ke stávající organizaci je fakt, že se výsledek jeho práce dostane na oficiální seznam. A přispěje tak k lepšímu přehledu o tom, kolik odpadu kde bylo sebráno.

Ze všech zmíněných výsledků je jasné, že podobné akce mají smysl. A že se stále najde dost Čechů, kterým je zatěžko vyhodit odpad v rámci pravidel. Všem provinilcům v případě dopadení hrozí pokuta. Zaplatit v takovém případě mohou až 50 tisíc korun. Pokud se do věci vloží Česká inspekce životního prostředí, může to pak být až milion.

Tagy: