Dodavatelé energií se trumfují v levnějších nabídkách. Počkejte do léta, radí experti

Dodavatelé energií se už několik dní předhánějí, kdo dá lidem lepší nabídku a zároveň, kdo se s cenou dostane co nejníže pod vládní strop. Experti na energetiku ale doporučují, aby se lidé nenechali nalákat hned první návnadou. V létě by prý mohly být ceny ještě příznivější. Aktuálně nabízené i tříleté fixace podle nich v tuto chvíli představují riziko.

Stovkám tisíc lidí loni skončila fixace a od Nového roku museli naskočit na cenový strop. Ani ne po měsíci a půl se jim ale rýsují lepší vyhlídky. Vládou stanovený cenový strop na plyn je na úrovni 3 025 korun včetně DPH. Někteří dodavatelé ale nabízejí ceny, které jsou o 235 až 302 korun níže.

Podle energetického analytika Jana Béreše mohou v létě ale přijít i nižší ceny. „Poptávka je v létě menší a dají se najít lepší nabídky,“ radí. Déle už by pak ale zase lidé čekat neměli. „Je možné, že jak poptávka poroste, budou dodavatelé zase zdražovat,“ podotkl analytik.

EON, Innogy nebo Centropol zlevnili energie také stávajícím zákazníkům, v průměru asi o 10 procent. ČEZ zvolil jinou strategii. Nový zákazník, který si sjedná tříletou fixaci, bude mít letos cenu na vládním stropu, postupně mu ale klesne až na 1500 korun za megawatthodinu bez DPH.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec energetické krize? Měli jsme jen štěstí na počasí, říká Janeček. Čechy pochválil.

Odborníci ale varují před délkou fixace. „Některé jsou smluvně vztaženy až na tři roky, je tam jisté riziko. Jiné jsou sjednány pouze na jeden rok, tam je to riziko nižší,“ popsal výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Jakým způsobem začal zlevňovat ČEZ, zkritizoval odborový předák Josef Středula. Vadí mu, že polostátní společnost garantuje levnější energie až na příští rok. „Někdo spekuluje s cenou a případně s výnosem. Přitom by na prvním místě měl být spotřebitel,“ prohlásil šéf oborů. „Do cenové politiky ČEZu nezasahujeme,“ dodal k tomu mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Při uzavírání nové smlouvy by si lidé podle expertů měli kontrolovat třeba výpovědní lhůtu, na jak dlouho se uzavírá a za jakých podmínek se prodlužuje.

Tagy:
léto ČEZ elektřina energie ceny Josef Středula plyn energetika Jiří Gavor zastropování Innogy Centropol Energy