Hypotéku si nyní raději neberte. Ekonom Kovanda nastínil, kdy budou půjčky levnější

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl ekonom Lukáš Kovanda.

Ekonom Lukáš Kovanda varoval před ekonomickou krizí

Průměrná úroková sazba u hypoték v červnu vzrostla na 5 % a zřejmě se bude ještě zvyšovat. Banky a spořitelny za stejné období poskytly na bydlení úvěry v objemu 19,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o 65% propad. Podle ekonoma Lukáše Kovandy potrvá současná ekonomická krize zhruba dva roky. Následně hypotéky opět zlevní.

Ekonom Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že příčinou propadu hypotečního trhu jsou nejen přísnější pravidla pro poskytování úvěrů, která v dubnu zavedla Česká národní banka. „Hlavním důvodem je výše hypotečních sazeb, která dramaticky roste a v příštích měsících růst bude. Nebylo by překvapením, kdybychom se dostali na úroveň 8,5 procenta,“ řekl Kovanda.

Podle něj nelze během následujících dvou let očekávat, že by hypotéky zlevňovaly. „Poté odejde ekonomická krize, na což budou úrokové sazby reagovat poklesem,“ popsal Kovanda s tím, že kdo hypotéku nutně nepotřebuje nyní, měl by počkat. „Je pravděpodobné, že za dva roky bude hypotéka levnější, než kdyby si ji dotyčný pořídil nyní,“ sdělil ekonom.

Výši samotných hypotečních splátek ovlivňují podle Kovandy například i ceny bytů. „Blížíme se do doby, kdy na panelákový byt v Praze bude třeba měsíční splátka na hypotéce 45 tisíc korun a částka tak bude převyšovat hodnotu čisté průměrné mzdy v hlavním městě,“ podotkl Kovanda. Podle něj je málo pravděpodobné, že by si takovou hypotéku mohlo dopřát více lidí.

V následujících letech by se ale podle Kovandy měla situace zlepšit. „Nemovitostní trh bude zamrzat, což částečně pozorujeme již nyní. Lze očekávat pokles cen nemovitostí, který by měl činit 10 až 15 procent,“ vysvětlil ekonom. Pokud hypotéku někdo potřebuje nyní, měl by podle něj pečlivě vybírat. „Poradil bych, aby si lidé obešli co nejvíce bank. Měli by si uvědomit, že si berou dluh na desítky let. Je to životní rozhodnutí. Hlavní je, jakou si lidé vyjednají úrokovou sazbu,“ zakončil Kovanda.

Tagy: