Dojmy z brýlí Apple Vision Pro? Moc těžké, lidem se dělalo zle. Žádná revoluce, dodal expert

Brýle rozšířené reality Apple Vision Pro na konferenci Apple Worldwide Developer Conference

Apple Vision Pro: Nové brýle pro virtuální realitu slibují revoluci

Jsou brýle rozšířené reality Apple Vision Pro revolucí, nebo evolucí? Podle novinářů i technologických expertů zatím ani jedno – zařízení se pere s několika neduhy. Na jedné straně je problémem cena, jež by se ale časem mohla postupně srovnat na přijatelnější hladinu. Někteří reportéři, kteří dostali možnost si horkou novinku od Applu vyzkoušet, zase mluví o příliš velké hmotnosti při nošení na hlavě. Několika novinářům se při delším používání udělalo zle. Nejde nicméně o neobvyklý jev – nevolnost trápila mnohé lidi už u brýlí virtuální reality.

Testovací verze brýlí Vision Pro se ukázaly na každoroční vývojářské konferenci Apple Worldwide Developers Conference, kde si je mohli vybraní šťastlivci z řad médií a odborníků po omezený čas vyzkoušet. Zdaleka ale neměli před sebou hotový produkt – jak je technologický velikán upozornil na začátku prezentace, řada funkcí se ještě dodělává a ladí. Výsledek, který se objeví na trhu nejdříve v první polovině příštího roku, se tak může výrazně lišit od zkušební varianty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejtenčí 13,3" notebook na světě. Asus uvedl na český trh horkou novinku, neváží skoro nic

První ohlasy na brýle pro rozšířenou realitu (AR) se proto různí. Nadšení panovalo především z funkce Visual Search, díky které uživatel může přímo otvírat odkazy schované v QR kódu, pokud se na ně zrovna dívá, nebo pouhým pohledem přeložit text před sebou. Určitým zklamáním byla zase absence funkce EyeSight, díky níž měli lidé se stejnými brýlemi Vision Pro mezi sebou interagovat v rozšířené realitě.

Největší bolístkou se ale podle novináře Marka Gurmana z Bloombergu stala hmotnost samotného zařízení. Brýle Vision Pro jsou podle něj zkrátka příliš těžké a po delším nošení na hlavě začne přístroj nepříjemně „tlačit na lebku“.

Některým lidem se na místě udělalo nevolno, což ale označil za nepříliš překvapivý jev. Už brýle virtuální reality, jako jsou Oculus Rift či HTC Vive, potrápily nejednoho uživatele, který nebyl na vstup do simulovaného prostředí příliš zvyklý.

„Aby Apple vyřešil problém s hmotností, společnost vyvíjí druhý podpůrný řemínek, který se nasazuje na hlavu uživatele. Společnost však zvažuje, že by ho prodávala jako další příslušenství, a ne jako součást balení,“ podotkl Gurman ve své reportáži pro Bloomberg a potvrdil, že americký technologický velikán stále myslí především byznysově.

Expert na rozšířenou realitu Miroslav Hanžl ze společnosti Trask podotkl, že samotné brýle Vision Pro nejsou ani evolucí, ani revolucí. Spíše je považuje za pokus o ucelení portfolia nositelných zařízení ze stáje nakousnutého jablka.

„Jedná se hlavně o představení nové platformy pro vývojáře, kteří pak zajistí připadnou revoluci. Apple do ní vložil veškeré možné sensory pro AR i VR a nechal se inspirovat nedostatky konkurenčních brýlí. Tím ale vytvořil rozměrné zařízení, které nekoresponduje s předchozími prohlášeními Apple z minulých let o minimalistickém zařízení určeném koncovým zákazníkům k běžnému nošení – podobném běžným brýlím,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Podotkl, že představené funkce jsou přinejmenším zajímavé, o ceně se ale dá ještě diskutovat. „Z pohledu hardwarového vybavení a cen dílčích komponent od čipů přes sensory je oprávněná. Zůstává ale k zamyšlení, zda v budoucnu neudělat cenové balíčky podle určení. Jiná cena pro vývojáře, jiná pro koncové uživatele a jiná pro enterprise segment. Samozřejmě s ohledem na jiné rozsahy podpory a doplňkových služeb. Jednotná cena se v minulosti u konkurence neosvědčila, praxe ukázala opak,“ pokračoval Hanžl.

V tuto chvíli platí, že Apple Vision Pro neobsahuje funkci, která by obhájila vysokou pořizovací cenu pro běžné uživatele. Velké naděje ale vkládá do vývojářů, kteří mohou přijít s vlastními aplikacemi a propojením dalších zařízení od Applu, jako je iPhone či Mac. „Bude záležet hlavně na nich, jak dokážou spojovat tyto služby a posouvat jejich hranice,“ uvedl redakci na závěr.

Tagy: