Dokázali byste pomoci: Jak reagovat, když najdete člověka v bezvědomí?

Záchranáři 155, 6. díl - Dokázali byste pomoci člověku bezvědomí?

Člověk ležící bezvládně na zemi, nereaguje na oslovení ani fyzický kontakt. Je v bezvědomí. Příčin, které k němu vedou, může být vícero. Takový stav ale bývá i život ohrožující. Jak v takovém případě dotyčnému správně pomoci? A je rozdíl mezi bezvědomím a mdlobou? V našem článku vám poradí ti nejpovolanější. A mimochodem, znáte způsoby, jak předcházet rizikovým situacím, které mohou bezvědomí způsobit? Pomoci s osvětou i prevencí vám může také zdravotní pojišťovna. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR má pro takové případy zřízený Fond prevence. Čtěte dál a budete vědět vše, co potřebujete.

Ochranné pomůcky, na které se vztahuje příspěvek ZPMVCR:

Nejen přilby (cyklistické, lyžařské a snowboardové, jezdecké) nebo chrániče (kolen, loktů, zápěstí, chrániče páteře), ale také ochranné rukavice na sport, záchranné vesty, plovací pásy, sluchátka a brýle pro sportovní střelbu.

Při vyřizování je vhodné nezaměnit příspěvek na sportovní ochranné pomůcky s příspěvkem z Programu na podporu zdravého životního stylu.

Záchranáři každoročně vyjíždějí k tisícům případů kolabujících lidí. Tedy těch, kteří ztratili vědomí. Velmi často se podobné úrazy stávají při sportu. Samotným nehodám se někdy předejít nedá, ovšem jejich následkům ano. Stačí myslet na ochranné pomůcky: „Ať už se lidé chystají vyrazit na kolo nebo v zimě na lyže, neměli by zapomínat na vhodné ochranné pomůcky, které je mohou ochránit před možnými úrazy. Ušetřit při nákupu cyklistické helmy, chrániče páteře nebo na chrániče končetin mohou pojištěnci až 500 korun z Fondu prevence,“ radí Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Například za léčbu pacientů s otřesem mozku jen loni ZPMVCR zaplatila více než 26 milionů korun.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) působí na českém trhu již od roku 1992 a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. V současnosti pečuje o zdraví více než 1,3 milionu klientů. Má smlouvy s více než 27 tisíci, tedy se všemi nejvýznamnějšími, lékaři a zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR.

Svým klientům nabízí výhody a bonusy jako tisícové příspěvky na prevenci, konzultace po telefonu, bezplatné služby nezávislého ombudsmana, pohodlnou komunikaci a rychlé a výhodné pojištění.

Když se přece jen stane...

V případě člověka bezvědomí hraje roli rychlá pomoc a včasné přivolání profesionální pomoci.

Pražští záchranáři každoročně vyjíždějí k tisícům lidí, kteří zkolabovali. Tedy ztratili vědomí. V takové situaci je potřeba zůstat klidný a přitom se zachovat zodpovědně a přivolat dotyčnému pomoc.

Bezvědomí a co všechno k němu může vést

  • Vyčerpání
  • Dehydratace
  • Záchvat křečí
  • Cévní mozková příhoda
  • Zástava srdce
  • Vysoké letní teploty nebo naopak podchlazení
  • Úrazy a pády
  • Otrava alkoholem a jinými návykovými látkami

Bezvědomí vyžaduje zásah odborníka

Pokud se setkáme s člověkem v bezvědomí, měli bychom vždy jednat víceméně stejně. V první řadě je potřeba dotyčného oslovit a zkusit, jestli zareaguje. Pokud se tak stane, jedná se o mdloby. „Mdloby se vyznačují tím, že člověk na chviličku ztratí vědomí. A v podstatě hned s tím, jak spadne na zem, se začne probírat,“ říká Marek Dvořák, lékař a pražský záchranář. I v případě, kdy se zdá, že je člověk v pořádku, je vhodné věnovat mu dostatek pozornosti. Pokud dýchá bez potíží, nemá křeče ani jiné obtíže nebo se předtím nijak nezraní, neměl by to být život ohrožující stav.

„Můžeme mu pomoct třeba tím, že mu zvedneme nohy do výše, tím se prokrví hlava. Ve chvíli, kdy se mu udělá lépe, můžeme ho poprosit, aby se posadil. Pomůžeme mu, můžeme mu dát napít vody.

Jeho stav se postupně zlepší,“ radí Marek Dvořák jak v takovou chvíli pomoci.

V případě, že si člověk, který strávil byť jen krátkou chvíli v bezvědomí, stěžuje na bolest, potíže s dýcháním nebo jiný problém, je na místě vytočit tísňovou linku 155 a poradit se s operátory.

Video návod jak postupovat při pomoci člověku v bezvědomí krok po kroku najdete tady.

Když se člověk z bezvědomí neprobírá

Pokud člověk v bezvědomí nereaguje, zjišťujeme, zda dýchá. Zakloníme mu hlavu, zprůchodníme tak dýchací cesty. Pohledem kontrolujeme hrudník a břicho, zda se zvedají, a současně posloucháme, jestli uslyšíme pacienta vydechovat.

Jakmile dotyčný nedýchá nebo dýchá jakkoli jinak než normálně, vytáčíme 155 a zahajujeme resuscitaci.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké, nebojte se pomoci.

O tom, že resuscitaci zvládne každý, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy:
zdraví první pomoc resuscitace bezvědomí Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy