Doležal: S Ruskem jsme v konfliktu, ale obilí dovážíme. Rostly by ceny, vysvětlila Matesová

Prezident Agrární komory Jan Doležal a ekonomka Jana Matesová

Co na to vaše peněženka 11.3.2024

Evropa je v polootevřeném konfliktu s Ruskou federací, přesto se sem vesele vozí ruské zemědělské komodity, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Podle ekonomky Jany Matesové je to však jediná možnost, jak zabránit dramatickému nárůstu cen.

„Samozřejmě by evropští politici mohli uvalit sankce nebo embargo na dovoz ruského obilí, ale to by znamenalo, že by nám zase dramaticky rostly ceny,“ upozornila Matesová. Politici proto raději upřednostňují levné základní potraviny.

ČTĚTE TAKÉ: Traktor v Letenském tunelu boural s dvěma vozy. Policie předpokládá, že jel v protisměru

„Příjem Ruska z vývozu obilí je navíc marginální, to není ropa nebo plyn,“ dodala ekonomka.

Podle Doležala je to však absurdní, protože čeští zemědělci se dostávají do situace, kdy nejsou schopni obilí ze skladů umístit na trh, protože tam je již někdo jiný. Vyloučil také, že by obilí prodávali  za výhodnější ceny. „Cenu potravin zvyšovala cena energií a cena fosilních paliv, která naopak v Rusku byla nízká,“ nastínil znevýhodnění českých zemědělců šéf Agrární komory.

Proti dovozu ruského obilí se dříve ohradil i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „V Evropě je poměrně velké množství ruského obilí, nevidím jediný důvod, aby v Evropě bylo obilí ze země, která je agresorem napadajícím Ukrajinu. Budeme s panem premiérem požadovat, aby se obilí a olejniny z Ruska dostaly na sankční seznam,“ sdělil.

Celý rozhovor s šéfem Agrární komory Janem Doležalem a ekonomkou Janou Matesovou, kde diskutovali o současném stavu českého zemědělství, si můžete poslechnout ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výborný navrhuje sankce na ruské obilí. Je jedno, odkud je, nemá tu co dělat, řekl Fiala z SPD

Tagy:
potraviny Evropa Jana Matesová růst cen Rusko Co na to vaše peněženka Agrární komora České republiky ekonomika zemědělství Jan Doležal dovoz obilí